Ada Dekker - Herinneringen aan de FSS

Ada Dekker - Herinneringen aan de FSS
©: Wikipedia

Van 1948 tot en met 1954 heb ik als leerlinge op de Foeke Sjoerds Skoalle in Easternijtsjerk gezeten. Het bijzondere ervan is wel dat ik de eerste drie van de zes leerjaren op drie verschillende locaties zat, nl: klas 1 in een lokaal àchter de Gereformeerde Kerk; klas 2 in de "oude school" en klas 3 (t/m 6) op de nieuwe (huidige) school, allemaal aan de Langrousterwei.
-Het begon dus achter de kerk, bij juffrouw Tilstra.
Ik herinner me de eerste schooldag (nu al bijna 70 jaar geleden) als de dag van gisteren. Bijna alle kinderen huilden, wellicht ook omdat juf Nederlands (" Hollansk") sprak, terwijl zij thuis Fries spraken. Ik had het geluk dat wij in ons gezin thuis Nederlands spraken en was meteen gewend aan juf, die heel lief was. Bovendien vond ik het héérlijk om eindelijk naar school te gaan, want 'k was erg leergierig, vond zingen fijn en de verhalen die verteld werden pràchtig! Alleen jammer dat we geen gymnastiekles kregen, maar dat haalde ik na schooltijd ruimschoots in met touwtje springen, klimmen en klauteren en slootje springen.
-In klas 2 kwam ik bij meester Appie L. Niewijk. Ik was waarschijnlijk een beetje "verliefd" op hem (komt vaker voor op deze leeftijd) en liep hem vrijwel elke ochtend een stukje tegemoet als hij via de Mûnewei (waar ik woonde) naar school fietste. Laat ik hem toch later op de Mulo in Dokkum wéér tegenkomen, nu als onze gymnastiekleraar! En toen waren bijna alle meiden uit m'n klas "verliefd" op hem.....
-In klas 3 kwamen we bij meester Boate Hazenberg terecht, de meester die mijn oudere broers en zussen ook allemaal hadden gehad en die dus al wat ouder was.
Hij was al die jaren vrijgezel gebleven, maar ik heb meegemaakt dat hij in dat jaar zijn toekomstige vrouw aan ons voorstelde.
-Klas 4 en 5 was voor meester Gjalt Feersma Hoekstra en dat waren m'n allerfijnste jaren op school! Hij kon schitterend vertellen, zowel de verhalen uit de Bijbelse als de Vaderlanse geschiedenis, legde de "breuken" helder uit aan de hand van houten ballen die uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet werden en hij liet ons geregeld tekenen (naar voorbeeld zowel als vrije fantasie) en daar was ik ook dol op!
-In klas zes kregen we de oude meester (Sietse) Wiersma. Ook veel van geleerd en hij gaf sommige leerlingen wat extra les, zodat we naar het voortgezet onderwijs in Dokkum konden gaan. In mijn geval was dat de Mulo (3 jaar) en de Kweekschool (4 jaar).
Dus werd ik uiteindelijk ook een juf, hoewel ik zelf graag naar de kunstacademie had gewild. Maar vader zei: "Dat kan altijd nog, eerst maar eens een vak leren". Jaja, zo ging dat in die tijd. Achteraf bekeken heb ik daar overigens geen spijt van gehad, want de Kweekschool (nu de Pabo) was een mooie brede opleiding met ook veel ruimte voor creativiteit en het "voor de klas staan" heb ik in Kampen 5 jaar fulltime en later nog wel parttime en als invalkracht met véél plezier gedaan! Wellicht is het feit dat ik zelf zo'n geweldige fijne tijd op de lagere (basis) school in Easternijtsjerk heb gehad de bèste basis daarvoor geweest.
Kortom : prettige herinneringen aan een positieve schooltijd op de Foeke Sjoerds Skoalle !

Colofon

De Doarpsskille – Extra Edysje Skoallereuny – 26 maaie 2018

© Tekst: Ada van den Berg-Dekker © Foto voorblad: Wikipedia
Lees meer

Gerelateerde informatie


Vensters