Bartenswei


Bartenswei
©: RT, foto 2017

Een eenvoudige verbinding tussen Bollingwier en Nijewier was er al eeuwenlang, maar heel lang nog niet verhard. Pas op 17 maart 1915 werd de verharding van de landweg tussen Bollingwier en Nijewier aanbesteed en volgens de krant vorderden de werkzaamheden zo snel dat op 9 juni van datzelfde jaar ‘de aardbaan bijna gereed is’ en ‘Binnen korten tijd kan met de ondervloering aangevangen worden. De puinlaag zal daarna nog door een stoomwals bewerkt worden’.

Aan deze landweg stonden eeuwenlang drie boerderijen waarvan er eentje al heel lang is verdwenen en van een tweede alleen een landnaam bekend is: Koudenburg. Alleen het aloude Idskema, bewoond door de familie Brouwer, heeft de eeuwen getrotseerd. Sinds 1981 is er een tweede boerderij aam deze weg bijgekomen. Ook staan er twee (arbeiders)huizen aan de Bartenswei. Een gedeelte van de Bartenswei valt onder Nijewier en daar staan nog twee boerderijen.

De naam Bartenswei bestaat al heel lang, in ieder geval al voor 1880 en betekent: de weg met barten. Een barte is het Friese woord voor plank, een weg dus met planken. Hoe is dit te verklaren. Deze oude landweg kruist verschillende keren een water: de opvaart naar Nijewier, de Galgesleat en een reeds lang verdwenen opvaart naar Easternijtsjerk waar alleen nog een brede sloot van over is. Om nu de vrachtschepen die goederen naar de dorpen vervoerden niet te hinderen met een vaste brug (waarvoor de mast naar beneden moest worden gelaten!) werd de volgende oplossing bedacht. De aangebrachte brug over de vaart bestond in het midden uit losse planken, de schipper kon die tijdelijk verwijderen als hij de brug moest passeren en daarna terugleggen zodat het rijdend (en lopend) verkeer er weer gebruik van kon maken. Gezien vanuit Nijewier werden die overgangen de ‘earste barte’ en de ‘twadde barte’ genoemd. Op de plek van de ‘earste barte’ is nog een betonnen bruggetje overgebleven.

De foto toont de boerderij (uit 1899) van de familie Brouwer, Bartenswei 2.

De nummers bij het kaartje (n.a.v. Schotanus 1718) betekenen:

1 = Bartenswei

2 = earste barte

3 = twadde barte

4 = Galgesleat

5 = verdwenen opvaart

6 = uitmonding opvaart

7 = De Slypstien

8 = Berchhuzen

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 2017
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s