De Buorren-2 - De foto's-2
De Buorren, 1911.
Deze foto wordt ook gebruikt als achtergrond van ons dorpsarchief.
In tegenstelling tot foto uit 1937 hieronder is op deze foto wel veel te zien.
Het huis links was voorheen een boerderij waarvan in 1901 het achterste gedeelte verwoest werd door brand. Het woonhuis aan de voorkant bleef in tweeën bewoond o.a. van 1947-1951 door het gezin van Wessel en Tet Dijkstra en als laatste door Afke de Vries-Dijkstra. Het werd in de jaren zeventig afgebroken en sinds 1993 staat op deze plek een nieuwe woning met als adres De Buorren 15.
Het huis er rechts naast staat er nog steeds, was onderwijzerswoning en lange jaren een dorpswinkel (o.a. een 4 = 6 en een SPAR), nu bewoond door Jaap en Annie Tanja die er ook 13 jaar zelf een levensmiddelzaak dreven.
De bolkoerrinster hoort vast bij het huis midden op de foto achter de twee meisjes. Dat was de bakkerij van Sjoerd Sipma, tot 1928, waarna Melle en Mark Boersma er brood bakten. De laatste bakker was Bote van Dellen en nu is het bloemenwinkel Moai Mei Blommen.
Het valt op dat de dames vrolijk vooraan voor de fotograaf poseren en dat de meeste heren zich wat verderop verdekt opstellen!
De Buorren, 1918.
Het huis links op de foto was eerst het woonhuis bij een boerderij en van 1883 tot 1933 de onderwijzerswoning van het hoofd van de Openbare School. Die school kwam in de plaats van de afgebroken schuur, gelegen achter de woning.
Het huis ernaast was een bakkerij.
De boerderij rechts is in 1871 gebouwd waarbij het hele gebouw werd omgedraaid: het woonhuis lag daarna aan de Mûnewei.
Op de achtergrond in het midden het in 1910 gebouwde woonhuis van de boer die eerst op de boerderij rechts woonde. Na 1920 werd het de gereformeerde pastorie.
In tegenstelling tot de foto hierboven staan hier vrijwel geen volwassenen op de foto, maar alleen maar kinderen. Die zijn allemaal wel piekfijn in de kleren gestoken. Opzetje van de fotograaf?
De Buorren, 1937.
Dat deze foto van vóór de oorlog is, is duidelijk te zien aan de vele bomen die toen aan De Buorren stonden en in de laatste oorlogswinters in de Easternijtsjerkster kachels zijn opgestookt. Daardoor is er weinig bijzonders op deze foto te zien, daarvoor is de foto hierboven meer geschikt.
Links is eigenlijk helemaal niets te onderscheiden al moet ter hoogte van de fiets nu De Buorren 15 zijn.
Op de achtergrond de gereformeerde pastorie en midden op de weg (?) een richtingaanwijzer, rechts daarvan de homeie van de boerderij van Anne Ages de Jong.
Het eerste huis rechts wordt nu bewoond door Jan en Anja Bandstra, let op het keurige hek daarvoor.
Duidelijk is dat de huidige weg sinds 1956 een stuk breder geworden is.
Het iets naar voren uitstekende huis daarnaast, nu de tuin van de Bandstra’s, werd van 1935 tot 1952 bewoond door Jan Tjallings Holwerda. Voor hem woonden o.a. Berend Sybes Visser en de weduwe van Aebele Romkes Talstra er. Na hem woonde zijn weduwe er nog tot 1953 waarna het huis, waarin lange tijd een winkeltje was gevestigd, werd afgebroken.