De Buorren 28

De Buorren 28
©: Stien Vroom-Jongeling

Een nostalgisch plaatje, 1940

Twee foto’s van een plek in Oosternijkerk met een tussenpoos van wel 70 jaar. Het onderste huis staat nu bekend als De Buorren 28.

Het bovenste huis, een prachtig plaatje uit het verleden, inderdaad “Uit het Archief”, was voor de oorlog de woonplaats van Gaatze Mients de Jong, Pieter Sakes Postma en Christiaan Wealtsjes Cuperus. Na 1950 woonde de “beppe” van Stien Vroom-Jongeling, de weduwe Doede Thijses Jongeling, er een aantal jaren.

Omdat het bovenste huis is afgebroken, is er niets herkenbaars meer terug te vinden op die plek. Het enige wat gelijk gebleven is, zijn de twee ramen en de schoorsteen van het huis ernaast, De Buorren 30.

In 1974 stond deze plek bekend als “bouwterrein” en inderdaad in die periode bouwde Gaatze Bosma op deze plek het huis dat er nu nog staat. Bosma woonde in die tijd aan de overkant van de straat waar hij een cafetaria dreef in het pand dat later bekend stond als De Donge en als H 17.

Toen het huis aan de overkant klaar was, trok Bosma met zijn gezin in deze nieuwe woning waar hij nog tot 1981 bleef wonen. Dochter Janke woonde er nog een poos tot Cathrinus Holwerda in maart 1983 de nieuwe bewoner werd. Nadien woonde Remmeld van Kammen er.

De foto werd beschikbaar gesteld door Stien Vroom-Jongeling.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Stien Vroom-Jongeling
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s