De Fiver


De Fiver
©: Erthee

Er staat geen huis aan deze straat, wel is er een jeugdhonk, ’t Terpke, en ligt een lange zijkant van Streekhûs De Terp aan deze straat. 
Er was lange tijd geen naam voor dit gebied dat gebruikt werd als bouw- en grasland maar toen er een sportterrein kwam lag een beschikbare naam eigenlijk al besloten in de plek waar het terrein zou komen: langs de opvaart naar de Peazens, door de mensen in het dorp De Fiver genoemd. Deze opvaart vanaf de Peazens liep voorheen helemaal om het pastorieterrein heen naar De Buorren. Om op zijn erf te komen moest de dominee over een dam aldaar de gracht oversteken. In 1918 werd een groot gedeelte gedempt na twee dodelijke verdrinkingen.

In 1973 kwam er verandering in deze situatie: 
Eindelijk, eindelijk was het dan zover: de opening van het sportterrein in juni 1973! Wat hadden ze er lang op moeten wachten, de sportbeoefenaars van Easternijtsjerk: de kaatsers, de korfballers en de voetballers. Van alles hadden ze geprobeerd om hun sport op een fatsoenlijk terrein te kunnen beoefenen. De kaatsers vonden vaak een plekje op het royale schoolplein van de Foeke Sjoerds Skoalle, de korfballers moesten soms een rondgang langs de landbouwers houden om voor de zaterdag een beschikbaar stuk weiland te vinden. Vooral in mei als er nog maar weinig was gemaaid en het vee al buiten liep. Ze vonden een plekje op een stuk land bij het Mûnehûs, naast de politiewoning, op het kampke bij Van Kleffens aan de Ropsterwei, bij het boerderijtje van Meinsma aan het Ald Each of op de plek waar later het dorpshuis zou verrijzen. Op een keer was er op vrijdagavond om halftien nog geen plek gevonden waar de volgende middag drie thuiswedstrijden gespeeld moesten worden. Boate van der Wagen van Bollingwier had die middag een stuk weiland gemaaid en was bereid om de volgende morgen een gedeelte in het midden vrij te maken zodat er die middag gekorfbald zou kunnen worden!
De voetballers hadden het nog moeilijker omdat er een groter terrein voor nodig was. Zo rond 1950 ontstond de voetbalclub VVON (Voetbal Vereniging Ooster Nijkerk) en die moest door gebrek aan een geschikt terrein helaas opgeheven worden. Enkele leden stapten over naar de voetbalclub in Eanjum waardoor tijdens de openingswedstrijd van het Kolkenfjild in Eanjum het eerste elftal voor bijna de helft uit Easternijtsjerksters bestond!
In april 1948 was al een eerste stap gezet naar een sportterrein. Toen werd namelijk de Sportstichting opgericht, met als voornaamste doel om meer te bereiken voor de inwoners op het gebied van lichamelijke opvoeding. Een gymnastiek- en een korfbalclub waren eerste resultaten, maar tot de realisatie van een sportterrein kwam het nog steeds niet. Dat zou nog meer dan 20 jaar duren, maar in 1971 kwam de verrassende mededeling dat er in het kader van werkvoorziening een sportterrein zou worden aangelegd. Toen ging het vrij snel, het dorp moest wel 10 % bijdragen maar die f 6000,- kwam er middels een rondgang door het dorp, in augustus 1972 was het veld bespeelbaar en in juni 1973 was de officiële opening.

1934. De Fiver.
Op de achtergrond woningen aan De Buorren.
Deze foto uit Fen Fryske Groun is wat groezelig maar biedt toch een aantal details uit een tijd zo’n 80 jaar geleden. Op de voorgrond het water van De Fiver, voorheen een opvaart vanaf de rivier de Peazens bij de tille naar het centrum van het dorp. Links de bomen van de grote pastorietuin waar voor 1918 deze dorpsvaart helemaal omheen liep. In het midden van de foto de achterkant van het fourage-, brandstof- en transportbedrijf van Liekele en zoon Jan de Boer. Ze onderhielden ook een beurtdienst op Leeuwarden met een motorboot en een veepraam. Rechts van het midden staat de boerderij uit 1915 van de familie Johannes Holwerda en daar weer naast de achterkant van het kunstmestpakhuis van de firma Slagter en Zwart. Het zwarte hok helemaal rechts zal ook bij dat bedrijf hebben behoord.

1948. De Fiver.
Op deze helaas wat onduidelijke foto zijn toch wel een aantal details zichtbaar. Links de bomen van de pastorietuin, een tuin die sinds 1948 behoorlijk ingekort is door de bouw van het bankgebouw en de woning van de familie Sjerk Faber. Het eerste dakpuntje ernaast is van de familie Nanne Walda aan het Ald Tún en daarnaast de loods van ‘Slagter en Zwart’ met de karakteristiek schuinlopende zijwand. De boerderij midden op de foto werd jarenlang bewoond door leden van de familie Stiemsma voor in 1937 Riepke en Jantsje Blom-Sipma er terechtkwamen. Tegenwoordig ligt er naast die wat ‘verdekt opgestelde’ boerderij een bomenrijke hof, maar in 1948 was de boerderij op de achtergrond goed te zien. Het is de plaats waar de voermanderij van de familie Weidenaar uitgroeide tot een bloeiend transportbedrijf, vooral toen dat verplaatst werd naar De Buorren. De woningen rechts zijn moeilijk te onderscheiden maar maken deel uit van het woningencomplex op het Ald Tún, destijds woonden er nog vele gezinnen, nu nog maar twee. Het meest rechtse dak is mogelijk het boerderijtje van ‘Sjouke by de Tille’, Sjouke van der Ploeg. Rechts op de voorgrond is alles nog weiland, intussen staat daar Dorpshuis De Terp (1965) en sinds 1973 zijn de sportvelden daar in gebruik. It Reedridersbosk is van nog later datum, maar voor het jaar 2000.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Erthee
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s