De kerk in het midden

De kerk in het midden
©: Janine Sevensma

Van december 1993 t/m april 1999 was ik predikant in Oosternijkerk. In veel friese dorpen staat de kerk vaak letterlijk in het midden. Figuurlijk is dat ook zo. Maar de kerk kan figuurlijk alleen maar in het midden staan als er ook een bloeiende dorpsgemeenschap is. Een bloeiende kerkelijke gemeente en een hechte dorpsgemeenschap gaan hand in hand.
In april 1994 trouwde ik met Janine. Het feest werd gehouden in dorpshuis ‘De Terp’. Samen hebben we een heel goede en mooie tijd gehad in Oosternijkerk. In die tijd heeft Janine ook heel veel foto’s gemaakt van allerlei gebeurtenissen en activiteiten. Juist die foto’s van het leven van alle dag vinden we nu zo leuk. Bijgaand een dergelijke foto van Oosternijkerkers in actie. Het is zomaar een foto uit één van onze plakboeken uit die tijd.
In de zomer van 1997 organiseerde muziekvereniging U.D.I. een rommelmarkt met allerlei activiteiten daaromheen om de kas te spekken. Volgens mij vond het hele gebeuren plaats in de loods van Van Kammen aan de Langgrousterwei. Een bijzondere activiteit was het bakken en verkopen van oliebollen. Wie kon die oliebollen beter bakken dan Piet Buwalda? In zijn werkzame leven was hij bakker geweest. Hem was het maken van beslag wel toevertrouwd! Trouwens, door U.D.I. werden rond de jaarwisseling ook altijd oliebollen gebakken in de schuur van Jan Jousma (waar nu Christiaan Miedema woont als ik goed ben ingelicht) of in de schuur van Jan Wiebren Faber aan De Lyts Ein. Er was dus veel ervaring op dit punt. Deze befaamde oliebollenacties leverden de muziekvereniging aardig geld op en dat was ook de bedoeling want instrumenten zijn duur!
Op de foto zien we Piet Buwalda bezig met het beslag bij de frituur die speciaal voor die gelgenheid in de schuur van Van Kammen was geplaatst. Zo te zien waren er heel veel oliebollen besteld. Jildou Visser (dochter van Abe) is er druk doende met het inpakken van de oliebollen voor verdere distributie. Zo te zien is er goede klandizie. Helaas weten we niet meer wie degene is die we op de rug kijken. Wij denken Thea Wijma-Kingma, maar weten het niet zeker.
Al met al geeft zo’n foto de saamhorigheid en de betrokkenheid van de dorpsbewoners op elkaar goed weer. Zo herinneren wij ons Oosternijkerk. Het is goed leven op de Friese klei!

Colofon

De Doarpsskille Reuny Edysje, september 2012

© Tekst: Cees Lous © Foto voorblad: Janine Sevensma
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s