De Lyts Ein

De Lyts Ein
©: RT, foto 2005

Het is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen maar deze straat was zeer waarschijnlijk lang geleden een zeedijk! De rivier de Peazens was toen nog niet afgedamd bij het dorp Peazens, maar kwam aan het eind van deze straat, Trijehuzen genaamd, in een brede baai uit richting Waddenzee. Nadat deze dijk langs de baai was aangelegd kon het dorp Easternijtsjerk pas ontstaan, als eerste werd een hoogte opgeworpen waarop de kerk kon worden gebouwd. Dat begin van het dorp moet ongeveer in 1170-1180 gerealiseerd zijn. Nadat de rivier bij Peazens was afgedamd konden de eerste huizen aan De Buorren worden gebouwd en langs de oude zeedijk, nu De Lyts Ein.

Die eerste huizen werden aan beide kanten van de straat gebouwd, maar niet verder dan waar nu de supermarkt van Mook staat. Met recht kreeg in 1975 deze straat de naam daarom De Lyts Ein, een kort straatje!

Pas in 1878 werd op de plaats waar de supermarkt staat een timmerwinkel-herberg gebouwd, de eerste bebouwing aan deze straat na het ontstaan van het dorp. Na 1900 werden langzamerhand huizen aan de noordwestkant van de straat gebouwd: op grond van de burefenne! Het zou tot 1939 duren voor nummer 33 werd bereikt, het transportbedrijf Tilkema met woonhuis en garage. Aan de zuidkant werd pas in 1940 begonnen met de bouw van de eerste huizen, in 1972 aangevuld met een achttal huurwoningen. Het laatste stuk van De Lyts Ein is onbebouwd gebleven en laat nog zien hoe het voorheen was: een weg met aan beide kanten een sloot. Op oude foto’s zijn de bruggetjes nog te zien die toen nodig waren om de huizen te bereiken.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 2005

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s