Hervormde Knapen, 1940


Hervormde Knapen, 1940
©: Pietje Weidenaar-Postma

Veel vertier was er voor de Tweede Wereldoorlog niet voor de jeugd van die tijd. Nou ja, je ging naar de knapen- of meisjesvereniging en als je ouder was naar de jongelingenvereniging en natuurlijk naar  catechisatie (meestal ‘fraachlearen’ genoemd). Als je muzikaal was, werd je lid van de zang- of muziekvereniging, was je sportief dan kon je ’s zomers kaatsen, maar dat was het wel zo’n beetje.

Een uitstapje met knapen, meisjes of jongelingen was daarom in die tijd een hoogtijdag. Daar hoorde natuurlijk een groepsfoto bij. Daarvan zijn er gelukkig een aantal bewaard gebleven, deze van de hervormde knapenvereniging van ongeveer 1940 is daar één van, al staan er ook wat oudere ‘knapen’ op deze foto.

Boven van links naar rechts: Siemen Eelzes Weidenaar, Meester Cornelis (Kees) Grunstra, Eelze Weidenaar, Cornelis (Kees) Seepma, Durk Sakes Postma, Jan J. Damstra, Bokke Tjeerds van der Ploeg en Jan G. Torensma.

Midden: Jacob B. van der Ploeg, Jan Meints Weidenaar, Jacob W. Holwerda, Klaas Andries’ Torensma, Jitse Tjeerds van der Ploeg, Geert Pieters Torensma

Voor: Freerk Pieters Torensma, Klaas G. de Jong, Johannes J. Minnema en Piet Cornelis’ van der Lei.

Zie ook de erfgoedmarkers bij onderstaande foto

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Pietje Weidenaar-Postma
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s