Koudenburg Techniek

Koudenburg Techniek
©: Reinder Tolsma

Deze keer ben ik bij Marten Koudenburg langs geweest om een kleine impressie te geven over  Koudenburg Techniek. Marten woont samen met Miranda en dochtertje Marije (15 aug. 2012) aan de Thomas Jellesstrjitte in Wierum. Voor alle duidelijkheid, Marten is met zijn bedrijf gevestigd aan de Grienewei in de achterste loods van Van Driesum.

Toen Marten in Gaasterland woonde, ging hij op de brommer langs een aantal bedrijven: een jachtbouwer, een loonbedrijf en een mechanisatiebedrijf. De eigenaar van het mechanisatiebedrijf zei tegen hem dat hij ’s avonds nog maar even langs moest komen. Vandaar dat Marten in het mechanisatievak rolde, maar als het balletje iets anders was gerold, werkte hij nu misschien aan een megajacht voor één of andere oliesjeik.

Toen Marten ongeveer 20 was verhuisden zijn ouders naar Wierum, Marten zocht in deze periode een stageplek en ging langs bij Gosse Veenma en Oane van Driesum. Maar helaas, beide heren zaten op de beurs in Zuidlaren. Oane belde naar aanleiding van Marten zijn bezoekje terug en hierdoor had hij een stageplek voor drie maanden. Uiteindelijk werkte Marten na deze stageperiode nog negen jaar bij Oane van Driesum en daarna nog drie jaar bij Meino van Dijk. Grappig detail is dat Marten in zijn stageperiode samen met een uitzendkracht de spanten van de loods, waarin zijn bedrijf nu gevestigd is, heeft gemaakt.

Toen duidelijk werd dat Meino van Dijk met het mechanisatiebedrijf in Oosternijkerk zou stoppen, heeft Marten zijn conclusies getrokken en is op zoek gegaan naar een andere werkgever. Hij heeft vervolgens nog ongeveer twee jaar bij de onttinningsfabriek in Leeuwarden gewerkt, waarvan 1 jaar in deeltijd. Ook voor dit bedrijf ontwikkelde hij diverse nieuwe apparaten, waardoor er efficiënter gewerkt kon worden. Eén voorbeeld daarvan is een 18 meter lange transportbaan, deze verwerkt maar liefst 55.000 ton per jaar.

In 2006 is hij gestart met zijn bedrijf. Marten kocht een vrachtauto en plaatste hierin alle machines en apparaten die nodig zijn om de werkzaamheden optimaal uit te kunnen voeren. Het is echt teveel om op te noemen, om maar enkele items te noemen: een 20 tons werkplaatspers, 30 kw. generator, magneetboormachine tot 50 mm, een afkortzaag, een freesbank, een draaibank, enz. In totaal zit er 10 ton, jazeker 10.000 kg !!!! aan gereedschappen en machines in de vrachtauto van Koudenburg Techniek, kortom menig mechanisatiebedrijf zou jaloers kunnen zijn op deze rijdende werkplaats.

>>>>

>>>>De Serviceauto zit bomvol gereedschap 2006

Maar ook in de werkplaats aan de Grienewei is bijna geen nee te koop. Hier staat o.a. een 50-tons werkplaatspers, een 2-tons werkplaatskraan, een Pinacho Teach-in draaibank en nog vele andere machines. Ook beschikt Koudenburg Techniek over een zeer compleet onderdelenmagazijn. Als Marten niet over een specifiek onderdeel kan beschikken, is de kans groot dat hij het onderdeel ter plekke kan maken.

Zijn klantenkring bestaat veelal uit akkerbouwers, loonwerkers, maar ook schoonmaakbedrijven en gevelreinigers. Hij heeft o.a. voor Zuidema rioleringswerken nieuwe producten ontwikkeld.

Ook heeft Marten een kauwgom verwijderaar ontwikkeld voor straatwerk reiniging, deze machine heeft een maximale werkdruk van maar liefst 350 bar. Ter vergelijking: een normale waterkraan heeft 3 tot 4 bar. De watertemperatuur is maximaal 135 graden, deze machine functioneert zonder chemicaliën. Inmiddels wordt er ook een dergelijke kauwgom verwijderaar gebruikt in Stavanger, Noorwegen.

>>>>

>>>>De straatreiniger met kauwgom verwijderaar, geproduceerd en ontwikkeld door Koudenburg Techniek, 2013.

Natuurlijk zit Marten nooit stil en is hij continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe machines, zijn meest recente project is een 8-rijige pootmachine voor de broccoliteelt. Bescheidenheid siert de mens, dit is zeker van toepassing op Marten, het is in ieder geval duidelijk dat Koudenburg Techniek veel meer in petto heeft dan menigeen zou denken.

De Doarpsskille, januari 2013                

© Tekst: Pieter J. Hoogland © Foto voorblad: Reinder Tolsma
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s