Kruidenierswinkel Adema

Kruidenierswinkel Adema
©: Reinder Tolsma, foto 1975

DE  FAMYLJE  ADEMA  AS  WINKELLJU

in 1955 kwamen Romke en Corrie Adema van Kollumersweach naar Eaternijtsjerk. Zij namen het winkeltje over aan De Lyts Ein, van Taekele Soepboer. Dat huis is er nu niet meer, maar stond naast de bakkerij van Buwalda, nu is daar de tuin van Durk en Tineke Slager.

Zij waren niet de enigste winkel in Easternijtsjerk want op De Buorren 19 had Klaas Soepboer een Spar-winkel en op De Buorren 11 had weduwe Ymkje Terpstra een 4=6-winkel. Dan zijn we er nog niet want op de Langgrousterwei 6, later kosterswoning, had Tamme de Vries een Enkabé-winkel. 

In 1965 kocht Adema de 4=6-winkel over van Jappie Kingma en daarmee was hij de enige kruidenierswinkel in Oosternijkerk want de andere winkels waren zo langzamerhand verdwenen of verkochten andere dingen.
Zoon Broer Adema nam in 1977 de zaak over en toen hij in 1984 met zijn gezin naar Zevenaar ging, had bijna 30 jaar een Adema een kruidenierswinkel gehad in Oosternijkerk.

Broer Adema heeft een tijdje terug in de serie “Hoe is it no mei...” gestaan en toen bleek dat hij nog een prachtig foldertje van zijn 4=6-winkel had met daarin het recept voor een “Nijtsjerkster Preimiel”. Dat is zo mooi (vooral dat ‘nuk de útlekte prei der yn” past heel goed in het Nijtsjerkster idioom!), dat willen we jullie niet onthouden. Een mooi aandenken aan de familie Adema!

© Tekst: Reinder Tolsma © Foto voorblad: Reinder Tolsma, foto 1975
Lees meer

Gerelateerde informatie


Foto’sDocumenten