Lou Sânen


Lou Sânen
©: RT, foto 2000

Begin jaren 90 van de vorige eeuw was er behoefte aan nieuwe woningen in Easternijtsjerk. De Griene Wei was (bijna) volgebouwd en de vraag was waar nieuwe woningen gebouwd zouden kunnen worden. De gemeente had het over ‘inbreiding’, op beschikbare stukjes grond binnen de bestaande dorpsbebouwing, maar Dorpsbelang keek verder vooruit en wilde een royaal bouwplan voor het dorp. Na jarenlang overleg en vergaderen en stug volhouden van Dorpsbelang, vooral in de persoon van Pieter Hoogland, werd men het eens: het nieuwe plan zou loodrecht op de Mûnewei tot stand komen. Op aandringen van Dorpsbelang zou begonnen worden het dichtst bij de Dongerawei en dan langzaam volbouwen richting dorp. Eind 1997 werd de eerste schep in de grond gezet en al vrij snel verrezen de eerste woningen in het nieuwe plan. Vóór het jaar 2000 was het eerste gedeelte van het bouwplan Lou Sânen al volgebouwd en konden plannen gemaakt worden om verdere uitbreiding te realiseren. Dat werd De Dobbe maar Easternijtsjerk moest geduld doen want ook andere dorpen wilden graag huizen bouwen!

De nieuwe straat moest ook een naam hebben, maar dat was geen probleem: die naam was er al! Al tientallen jaren lang werden de landerijen tegenover de Mûnewei de ‘Lou’ Sânen’ genoemd. Die naam was ook overgegaan op de sloten want ’s winters gingen de kinderen schaatsen op Lou Sânen en iedere moeder in het dorp wist dan welke sloten bedoeld werden. Verder was Lou Sânen ook het terrein van de dorpsfeesten.

Maar hoe kwam dat land aan die naam? Daarvoor moeten we terug naar de tijd rond 1800. Toen woonde op de boerderij De Buorren 2 een zekere Louw Pieters Heeringa. Hij kwam oorspronkelijk van Nes, maar woonde tot 1830 ongeveer op deze boerderij, de boerderij werd daarna verhuurd. Nog weer later woonden nakomelingen van Louw Pieters Heeringa weer op de boerderij tot aan 1935 toe. Die ‘Sânen’ in de naam betekent twee stukken land van 7 pondemaat en inderdaad lagen er vanuit de boerderij gezien twee stukken land van 7 pondemaat groot. Omdat die jarenlang eigendom waren van Louw Pieters Heeringa ontstond als naam voor dat land: Lou’ Sânen, dus op z’n Fries en niet Louw’ Sânen op z’n Nederlands (zoals de gemeente eerst wilde!). Op dezelfde manier is de straatnaam Doktersfiif ontstaan: 5 pondemaat land gebruikt door de dokter. Zo’n raar kommaatje achter Lou’ is wat moeilijk bij straatnamen en werd voor het gemak maar weggelaten.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 2000
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s