Piet Cuperus Autoschadebedrijf

Piet Cuperus Autoschadebedrijf
©: Reinder Tolsma

Piet Cuperus komt uit Nes, waar zijn vader het loonbedrijf had waar nu Wieb Dijkstra zit.
Nu woont hij in Peazens. Vanaf zijn schooltijd heeft Piet Cuperus eerst bij zijn vader gewerkt en toen bij Grasso Drain in Stiens. Dat leek hem uiteindelijk toch niet goed, een heel leven op zo’n trekker zitten te hobbelen, lokte hem niet.

Daarom is hij aan het werk gegaan bij autoschadebedrijf Sipma in Engwierum. Daar heeft hij in een achttal jaren het vak geleerd waarna hij nog bij een ander autobedrijf werkte, voordat hij voor zichzelf begonnen is.

Dat was in 1989 in een garage bij zijn huis in Peazens. Hij had daar eigenlijk veel te weinig ruimte, auto’s die klaar waren of waar nog aan gewerkt moest worden stonden buiten en dat was soms lastig met het afsluiten en zo. Ook de ruimte in de garage zelf was krap, vooral als er met groot materieel gewerkt moest worden.

Die ruimte heeft hij nu genoeg. De loods is in twee parten gedeeld, de ene helft staan de auto’s waar nog aan gewerkt moet worden, de andere helft is de eigenlijke werkplaats. Piet is met name bezig met plaatwerk, plamuren en spuiten en het verder afmaken doet hij niet.

Momenteel staan er een aantal auto’s met zoveel schade dat ze ‘total loss’ verklaard zijn. Toch kan Piet deze auto’s weer zover krijgen dat ze weer de weg op mogen: stukken er uit zagen, stukken er in lassen, nieuwe deuren en motorkappen, stijlen, bodemplaten en ga zo maar door. Na het lassen volgt het glad maken van het één en ander, het is haast niet te voelen waar de platen aan elkaar zijn gezet. Er staat ook een auto die deze zomer het noodweer in Italië trof: de hele auto zit onder de deuken en inslagen van hagelstenen! Nieuwe auto’s krijgen ook ongemakken want er staan auto’s bij die nog maar in paar weken oud zijn, vorige week nog een auto die maar 47 km op de teller had staan!!

Bijzonder is een apparaat, een soort brug, waar auto’s op gereden kunnen worden en op elke gewenste hoogte, opnieuw gericht, gesneden of gelast, kunnen worden enz.. Het bijzondere is dat Piet dit apparaat helemaal kan draaien, zodat hij overal gemakkelijk bij kan. Ze hebben dat apparaat zelf draaiende gemaakt, normaal zit deze vast aan de vloer. Auto’s die niet meer kunnen rijden, worden met de heftruck op dit apparaat gezet en dan kan Piet beginnen. Het ligt niet in de bedoeling dat Piet er werknemers bij haalt, hij heeft het thuis ook altijd alleen gedaan en nu heeft hij nog beter materiaal: alles bij de hand.

Zo te horen heeft Oosternijkerk er een kundig vakman bij, garages en andere opdrachtgevers weten hem tenminste wel te vinden: werk genoeg.

© Tekst: Reinder Tolsma © Foto voorblad: Reinder Tolsma
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s