Ropsterwei

Ropsterwei
©: RT, foto 2017

Deze kronkelende straat maakte eeuwenlang deel uit van de weg van Metslawier naar Ternaard. Over deze straat en daarna dwars door Easternijtsjerk, De Lyts Ein, Ald Each en verder door Bollingwier en langs Wie ging men vroeger van Metslawier, de hoofdplaats van Oostdongeradeel, naar de hoofdplaats van Westdongeradeel, het dorp Ternaard. Het was om zo te zeggen een belangrijke doorgaande weg.

De naam is afkomstig van Ropta State, een adellijk onderkomen dicht bij Metslawier. Daar woonden zeker al vanaf 1422 leden van de familie Ropta, maar waarschijnlijk al veel eerder. De bekendste Ropta was Worp, grietman van Oostdongeradeel. De laatste Ropta trouwde met een Van Sternsee en zo kwam de state in andere handen tot de afbraak in 1732. De poort bleef nog tot 1769 staan. In 1962 werd begonnen met de bouw van kweekbedrijf Ropta HZPC waarbij verschillende archeologische vondsten werden gedaan. Dat bedrijf groeide in de loop der jaren door verschilende uitbreidingen en verbouwingen uit tot een groot veredelingsbedrijf van aardappelrassen.

Voor de geschiedenis van Easternijtsjerk zijn twee boerderijen aan de Ropsterwei van groot belang. Rond 1160 waren de boerderijen Donia en Fookma (nummers 5 en 3) eigendom van een zekere Dodo. Hij en zijn vrouw Siburg schonken deze twee boerderijen aan het klooster Mariëngaarde op voorwaarde dat van de opbrengst van de boerderijen een kerk zou worden gesticht, Nova Ecclesia = Nieuwe Kerk. Het echtpaar werd opgenomen in het klooster en hun laatste wensen werden vervuld door het ontstaan van het dorp Easternijtsjerk. Helaas is het bedrijfsgedeelte van Fookma in 2022 door brand verwoest.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 2017

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s