Weidenaar Zonne-Energie

Weidenaar Zonne-Energie
©: Annie Bremer

Weidenaar -  Zonne Energie 

Een impressie van Weidenaar Zonne-Energie.
Geert Weidenaar (41), woont samen met Anja (40) en hun kinderen, Eppie (13) en Hilda (10) aan de Griene Wei 10. 
Na de LTS (installatietechniek) heeft Geert bij vele bedrijven gewerkt. 
Deze zal ik niet allemaal noemen, want dan wordt het een hele dikke doarpsskille. 
Geert is o.a. een half jaar werkzaam geweest als rietdekker in Oost Duitsland, nadien heeft hij gewerkt bij van Kammen, Faber transport, de Vries transport te Hallum en vele andere bedrijfstakken. Geert heelt zich in de afgelopen jaren bekwaamd door met succes diverse opleidingen af te ronden, zoals de cursus PV basis, PV advies en erkend solar today installateur. 
Deze maand volgt er nog een examen voor het cito diploma: solar specialist. 

Twee jaar geleden installeerde Geert een zonneboiler in zijn huis, dat was tevens het moment dat hij zijn bedrijf in zonne-energie vorm begon te geven. De betreffende zonneboiler is voorzien van een dubbele warmtewisselaar en daardoor ook geschikt voor de vloerverwarming. 
Het gebruik van zonnepanelen is natuurlijk momenteel een hot item, men kan daardoor de energierekening flink omlaag 12 brengen. Zelfs zonder subsidie kunnen de panelen soms binnen 8-10 jaar terugverdiend worden. Geert kan beoordelen of de zonnepanelen genoeg rendement opleveren. D.m.v. berekeningsmodules wordt gekeken naar de plaatsingshoek t.o.v. de stand van de zon, eventuele schaduwwerking en andere bijkomstigheden. 
Schaduwwerking is een probleem wat vaak onderschat wordt. Bij zonnepanelen bepaalt de zwakste schakel het uiteindelijke rendement. De panelen zijn bijna altijd in serie geschakeld, dus is het belangrijk dat alle panelen optimaal functioneren. Na plaatsing van de zonnepanelen wordt het zonnepaneelsysteem aangemeld bij de netbeheerder. Bij een draaischijfmeter wordt gecontroleerd of deze terugdraait, zodra er levering aan het net plaatsvindt. In nieuwere huizen wordt er meestal gebruik gemaakt van 2 meters, 1 voor het eigen gebruik en 1 voor de levering aan het net. Door middel van salderen (eigen gebruik - levering aan het net) wordt het verbruik berekend. 

   

bedrijfsbus Weidenaar zonnepanelen

Na verloop van tijd komt er een waas op de panelen, in tegenstelling wat de meeste mensen denken regenen ze niet schoon. Voor een optimaal rendement moeten de panelen jaarlijks gereinigd worden. Geert kan de efficiëntie van de panelen doormeten. Vaak worden de panelen door de mensen zelf gereinigd met kraanwater, echter dit is funest voor de panelen. Kraanwater bevat namelijk schadelijke zouten en mineralen. Weidenaar zonne-energie reinigt de panelen met osmosewater, osmosewater heeft een sterk oplossend vermogen. Osmosewater is ontdaan van alle schadelijke stoffen en is daardoor neutraal.
  

    

zonnepanelen gelegd 2013


Geert heeft zelf 22 panelen op het dak, daarvan zorgen 4 voor een optimale werking van de zonneboiler. Het toilet wordt gespoeld met regenwater, d.m.v. een hydrofoorpomp in de vroegere gierkelder wordt dit gerealiseerd. De hydrofoorpomp is voorzien van een expansievat en is daardoor bij uitstek geschikt voor de spoelfunctie. Ook voor 1 van de buitenkranen wordt regenwater gebruikt. Het ideaalbeeld van Geert is natuurlijk een energieneutraal huis. Naast de levering en het onderhoud van zonnepanelen heeft Geert ook nog een bedrijf in keukenrenovatie. Vroeger deed Geert dit via een franchiseformule, tegenwoordig is hij zelfstandig ondernemer en verzorgt ook zijn eigen inkoop, hierdoor kan hij met concurrerende prijzen werken. 

2013 Doarpsskille; Bedrijf in Beeld

© Tekst: Pieter J. Hoogland © Foto voorblad: Annie Bremer
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s