Wolkbreuk, 1967

Wolkbreuk, 1967
©: Onno Boersma

Deze drie foto’s komen uit de collectie van Onno Boersma, van 1966-1968 onderwijzer aan de Foeke Sjoerds Skoalle. Een van zijn hobby’s was het maken van foto’s en die bewerken. Hij woonde aan de Langgrousterwei (nu Siemen Miedema) vandaar dat beide foto’s daar genomen zijn op (waarschijnlijk) 19 juli 1967 na een hevig onweer dat heel Noordoost Friesland teisterde.

De bliksem sloeg in in het torentje van de kerk te Aalsum, snel optreden van de brandweer van Dokkum en Mitselwier konden dat historisch bouwwerk nog redden. In Aalsum werd eveneens een koe getroffen door de bliksem, ook een stier in Holwert, een koe in Bartlehiem en twee koeien te Raard vonden de dood.

Eerste foto:

In Easternijtsjerk werden vijf schapen door de bliksem gedood, eigendom van Siemen Kloostra, van beroep wegwerker. Deze schapen liepen in het land achter de Langgrousterwei, nu de grote (oude) loods van Van Kammen. Dat stuk land liep met een uitstekende punt naar “Bella’s Bosk” aan de Ropsterwei waar de foto ook is genomen. Er waren daar graafwerkzaamheden aan de gang, de schapen liepen op de bulten modder. Op deze foto is Ruurd Torensma duidelijk te herkennen. De andere personen zijn onbekend.

De twee andere foto’s zijn genomen na de op het onweer volgende wolkbreuk. De Langgrousterwei en De Terp staan blank.

Tweede foto:

Helemaal rechts op deze foto staat Wieb Torensma en naast hem zijn zwager Evert van der Veen. Het jongetje dat heerlijk in het water speelt is Piet van Ruurd en Hittje Torensma. Aan de overkant van de straat loopt, met de handen op de rug, Jacob van der Veen, vader van Evert. Op de achtergrond staan de 8 woningwetwoningen die de Woningstichting in 1919 heeft gebouwd. Het waren de eerste niet-particuliere woningen in ons dorp. Na de bouw van de bejaardenwoningen aan de Doktersfiif zijn ze afgebroken.

Derde foto:

Deze foto isgenomen vanaf het schoolplein. Links is het witte gebouw van de voormalige gereformeerde pastorie nog zichtbaar, later de garage van Frans Postmus en daarna afgebroken waarna er een tuintje voor in de plaats kwam. Rechts is kleuterschool Blier Begjin nog niet aanwezig. Het gebouw van de kleuterschool dat er toen wel was, staat verstopt achter de bomen.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Onno Boersma

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s