Zes vrienden


Zes vrienden
©: Stien Vroom-Jongeling

Zo omstreeks 1940/1942 hebben deze vrienden zich laten portretteren, de reden is ons onbekend. Waren ze samen op stap en zijn ze bij die gelegenheid naar een fotograaf gestapt? Ze hebben zich er wel speciaal voor in het mooie pak gestoken, dat waren ze zeker niet gewend. Met behulp van Lieuwe en Baukje Sijtsma-Cuperus hebben we getracht na te gaan waar deze vrienden na de foto terecht zijn gekomen.

Ruurd Folkerts Sijtsma woonde met vader en moeder op Langgrou en op Roptawei 4 (Jappie Poutsma). Hij was een zoon van "Folkert' Syts" en moest "oom" zeggen tegen Lieuwe Sijtsma, bij de ouderen beter bekend as Lieuwe Koopmantsje, die in een van de drie huisjes op de hoek Buorren-Lyts Ein een sigarenwinkeltje had. Ruurd woonde later in Dokkum. Ruurd kwam eens bij Anne Wiersma en vertelde hem dat hij computerdeskundige was geworden. Of dat waar was, durven wij niet te zeggen. Hij heeft wel altijd beweerd dat hij wilde dat na zijn dood zijn as op de Boate' Hoeke zou worden uitgestrooid. Dat is in ieder geval niet gebeurd.

Wessel Jelle's de Vries, zoon van Jelle Wessels, woonde na zijn huwelijk met Trijntje Swart aan de Griene Wei 8. Trijntje is nog niet zo lang  geleden overleden, later woonde Waatse Elzinga daar. Wessel de Vries kreeg een administratief beroep en had "kantoor-aan-huis". Hij was accountant voor de firma Germs van Kollum. Daarnaast deed hij in verzekeringen. Veel Easternijtsjerksters hebben polissen bij hem (of zijn hulp en collega Zus Torensma) afgesloten. Zo liet de school zich altijd bij hem (en later bij zijn vrouw) verzekeren tegen ongevallen tijdens het schoolreisje. Wessel is in augustus 1967 overleden, nog maar 42 jaar oud. Vrouw Trijntje deed een aantal cursussen en kon daardoor de verzekeringstak voortzetten.

Doede Siebes Jongeling, zoon van Siebe' Jantsje, woonde eerst met zijn ouders aan de Ropsterwei (nu Marten Kooistra) en vertrok na zijn huwelijk met Gertje de Jager naar Dokkum. Daar was hij conciërge bij het Lyceum. Ook deed hij lange jaren de tuin van de school in Easternijtsjerk. Hij had een motormaaier en daarmee liep hij het hele terrein bij school af, rij na rij, terwijl de anderen daar aan het kaatsen waren (hij deed echter ook wel mee!). In later tijd woonde hij aan de Mûnewei waar nu dochter Jannie met haar man Ljibbe Weidenaar woont, op nr. 6.

Klaas Andries' Torensma, zoon van Andries en Tet, werd ook wel 'Kaai' Tet' genoemd. Dat was heel bijzonder want Kaai staat voor Klaas en Tet was de naam van zijn moeder, vaders naam was gebruikelijker. Hij is gehuwd met Maaike Douma en is uit Easternijtsjerk verdwenen. Uit het oog, uit het hart, want wat er verder met hem is gebeurd, is ons onbekend. Wel weten we dat hij op latere leeftijd in een rusthuis in Sint Anna Parochie zat.

Anne Sietzes Wiersma, zoon van 'pappa en mamma' zoals zijn ouders altijd werden genoemd, ook de buurkinderen deden dat. Hij trouwde met Maaike Faber en na een periode van vijf jaar als onderwijzer aan de Foeke Sjoerds Skoalle ging hij naar de MULO in Assen. Na het overlijden van zijn vader werd hij hoofd der school te Easternijtsjerk. Hij woonde in het "mastershûs", Langgrousterwei 25. Na 28 jaar nam hij afscheid en woonde daarna nog een aantal jaren aan De Lyts Ein en tot zijn overlijden een paar jaar in De Skûle te Mitselwier.

Fedde Egberts de Vries, zoon van 'Eiberts' Lolkje, woonde aan De Buorren 10 waar zijn vader slager was. Hij ging echter niet in het slagersvak maar werd kapper. Hij zal wel opgeleid zijn bij overbuurman Jacob Kingma (hoek Buorren-Foeke Sjoerdsstrjitte) en werd kapper te Ternaard aan de Groedse. Hij trouwde met Tiete Rispens, een van de dochters van Marten Rispens. Waar hij na Ternaard is gebleven is ons onbekend.

Zie de erfgoedmarkers op de foto hieronder

Colofon

De Doarpsskille, maart 2008

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Stien Vroom-Jongeling
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s