Nieuws:


Uitgelichte vensters:

De Buorren in 1906.
Links is nog net het afstapje naar de gracht rond de pastorie te zien met ernaast It Lykpaad, het pad waarlangs de begrafenis-stoet naar het kerkhof liep.
In het huis links op de hoek woonde eens Foeke Sjoerds, vermaard schoolmeester en historieschrijver. Echter niet in ditzelfde huis want in 1822 werd er een nieuw huis gebouwd voor het hoofd van de school. Die school stond achter huis huis aan wat nu de Foeke sjoerdsstrjitte heet.


Het witte hek rechts staat voor een nog net zichtbare slagerij (ronde kajuit) met daarachter een ‘njidstâl’, een toestel om paarden in te beslaan, voor de smederij van Jan Postma.
De straatverlichting rechts en de bomen links voor de huizen zijn reeds lang verdwenen.
Het eerste huis rechts, tegenwoordig bewoond door de familie Douma, is rond 1955, toen de weg door het dorp werd verbreed, een paar meter naar achteren ‘verplaatst’.

De Buorren, richting het oosten, 1932.
Het huis rechts op de foto (De Buorren 12) is tijdens de verbreding van de weg in 1955-56 een paar meter naar achteren verplaatst. Melkventer Tamme Lolkema woonde er toen.
Daarnaast is nog net de ronding van de kajuit te zien van de slagerij van Egbert en Fedde de Vries, in 1956 is de slagerij helemaal verbouwd toen Brand Holwerda er kwam wonen, de deur die eerst links in de voorgevel zat, werd naar rechts verplaatst.
Dan komt de smederij van toen Klaas van Tuinen, in 1956 door Sieger Cuperus afgebroken, waarna er een nieuwe woning werd gebouwd waar o.a. Haike Kingma een melkzaak had.
Het eerste huis links is de kapsalon van Kingma, in oorlogstijd was Jacob Kingma er kapper, hij zat in het verzet. Tijdens de pauzes van de repetities die U.D.I. in het pand erachter (de oude openbare school) hield, overlegden Jacob Kingma, Yme Holwerda en directeur Klaas van Dijk over verzetszaken.
Na de oorlog emigreerde Jacob Kingma en werd kapper Anne van der Vliet in 1951 de nieuwe eigenaar. Het huis naast de kapsalon, met het hoge puntdak, was de manufacturenzaak van Jacob Berga.

De Buorren, 1930.
Gezicht richting gereformeerde pastorie.
Links het huis, gebouwd in 1822 waarin tot 1883 het hoofd der openbare school woonde. Aaltje Kingma-Ritskes begon er in 1929 een winkel en kapperszaak in. Zij was de weduwe van Jacob Haikes Kingma die in de Eerste Wereldoorlog was gemobiliseerd, met een longontsteking thuis kwam en op 7 juni 1915 overleed, zijn vrouw met vijf kinderen achterlatend en een zesde kind op komst. Dat was Jacob Jacobs Kingma, geboren in februari 1916, die zijn moeder als kapper opvolgde en in 1951 emigreerde.
Het huis rechts was een slagerij, Fedde en Egbert de Vries woonden er lange jaren voor Brand Holwerda in 1956 de woning verbouwde waardoor de slagerswinkel aan de straatkant kwam met een deur aan de rechterkant.
Het pand ernaast was de smederij van Jan Postma, maar die stierf in 1919 aan de Spaanse griep. Smidsknecht Anne van Driesum hielp de weduwe ‘Smids’ Anna’ door de tijd voor hij zelf een smederij aan de Langgrousterwei overnam.
In 1956 zat Sieger Cuperus in deze woning en hij ruilde met Haike Jacobs Kingma, die alles verbouwde en er een zuivelwinkel in begon.
Cuperus ging naar de overkant, het huis iets links van het midden, waar hij een winkel in galanterieën en landbouwbenodigdheden had. Vergelijk ook eens met de foto hierboven.

In 1925 zou koningin Wilhelmina een bezoek brengen aan Leeuwarden om kennis te maken met het Friese volk, ook Mitselwier hoofdplaats van de gemeente Oostdongeradeel zou bezocht worden. In het archief van Oostdongeradeel zijn een aantal stukken bewaard gebleven dat komende bezoek betreffende. In de eerste plaats een:
"Opgave aan welke verenigingen een schryven betreffende "Huldebetooging tydens het verblyf van hare Majesteit de Koningin op 3 September 1925 te Leeuwarden", is uitgereikt".

De volgende verenigingen uit Easternijtsjerk kregen een uitnodiging toegestuurd:
Vereniging:                                   Adressant:
Ziekenhuisverpleging O.D.           P. Reiding
Kaatsvereniging                           P. Reiding
Volksonderwys                            P. Reiding
Byzonder Onderwys                   C. de Wilde (S)
Onderlinge Veeverzekering         B. Lunstra
V.P.N. afdeeling Nykerk             Th. Faber (S)
Landarbeidersbond                    M. Kampstra
Patrimonium                               M. Kampstra
Jongelingsver. Geref.                  A. Wiersma
Jongelingsver. Herv.                   D. Torensma
Zangvereeniging. Geref.             A. Wiersma
Zangvereeniging. Herv.              C. Faber
Muziekvereeniging                     R. Blom
Meisjesvereeniging. Geref.         A. Weidenaar
Meisjesvereeniging. Herv.          T. Torensma
Meisjesclubvereeniging. Geref.   A. Weidenaar

Bij twee verenigingen kreeg de secretaris de uitnodiging (S) bij alle andere verenigingen kreeg de voorzitter die.
Mogelijk hebben niet alle verenigingen gehoor gegeven aan die uitnodiging, misschien ook verzorgden ze verder geen optreden, want alleen van de zang- en muziekvereniging zijn meer gegevens beschikbaar.

Zo stuurt in augustus K. Faber, directeur van Zangvereeniging ‘De Lofstem’ het programma op dat deze vereniging zal vertolken:
No. 1 Alderhûs (duurt plm 10 minuten)
No. 2 Geloofsroem en Wilhelmus (plm half kwartier)
Hij stuurt voor de zekerheid ook de tekst op.

Wat U.D.I. onder leiding van Rienk Blom speelde in Leeuwarden op het ‘Muziek- en Zangersfeest op 7 sept. 1925’ is ook bekend door een overzicht van wat de negen korpsen van Oostdongeradeel ten gehore zullen brengen:
1. Fête à Cérès - Fantaisie
2. Feestklanken - Fantaisie over Nederl. Volksliederen
3. La fée aux yeux bleu

Zelfs het bedrag dat de verenigingen kregen als vergoeding voor de te maken (of gemaakte) kosten is bewaard gebleven in het archief:
U.D.I.            -23 leden                          f 23,- (T.Weidenaar)
De Lofstem - 14 leden (K. Faber)          f 7,- (Mej.Wiersma)
De Lofstem - 43 leden (S. Wiersma)     f 21,50 (idem)
De personen tussen de haakjes zullen de penningmeesters geweest zijn.

Verslag van het 25-jarig bestaan van de Personeelsvereniging van:
Nationaal- en Internationaal transportbedrijf Tiltrans bv


Toen op 28 mei 1994 heel veel vreemde mensen dorpshuis "De Terp" bevolkten, vroegen sommige mensen in Oosternijkerk zich af wat dat toch te betekenen had.
Welnu, het volgende was het geval: de P.V. van transportbedrijf Tiltrans uit Bergum vierde haar 25-jarig bestaan. 

De reden dat dit heugelijke feit in Oosternijkerk werd gevierd was, dat de bakermat van het bedrijf in Oosternijkerk ligt.
In 1912 startte Douwe Tilkema een transportbedrijfje, in eerste instantie met paard en wagen om aardappelen en bieten enz. te vervoeren.
In 1925 werd de eerste vrachtwagen (T-Ford) aangeschaft. 
Deze zaterdag moesten alle werknemers en partners om 14.30 uur in Bergum bij de garage zijn waar een groepsfoto werd gemaakt. Om 15.00 uur vertrokken we in konvooi uit Bergum naar Oosternijkerk waar we om ongeveer 15.30 uur arriveerden. Na het tekenen van het receptieboek en het uitdelen van een verrassingstasje werden we door Abe Visser en zijn medewerkers onthaald op koffie met een heerlijk stuk gebak.
Ondertussen konden we op 2 T.V. toestellen een film bekijken van het bedrijf uit 1977. Na de koffie nodigde voorzitter Pope Meinsma de oude directie en de huidige directie, mensen die 25 jaar of langer bij het bedrijf werkzaam zijn geweest, en het bestuur van de P.V. uit om de opening van de overzichtstentoonstelling bij te wonen.
Na de opening, verricht door medewerkster Janneke Schonenburg, kon men de overzichts-tentoonstelling gaan bekijken. Hier was nu werkelijk van alles tentoongesteld: een oude boerenwagen geladen met aardappelen, kleine zwart-wit kiekjes uit de jaren '50, kleurenfoto's uit latere jaren, miniatuur- vrachtwagens, drie op schaal gemaakte vrachtwagens, oude loonstaten en rekeningen uit de jaren '60. Zelfs het garageboek van Klaas Kortendijk ontbrak niet, ja, het is werkelijk teveel om op te noemen. 
Doordat er zoveel materiaal was verzameld, kon men in de bovenzaal reclamemateriaal en monsters bekijken ('monsters' houdt in: wat men zoal vervoert). Er waren heel veel monsters van de "Stinkfabriek", welke allemaal in gesloten potjes zaten. Men kreeg het advies om deze potjes maar niet open te maken. Hierna konden ook de anderen het hele spul gaan bezichtigen.

In de grote zaal werden nu ook een film uit 1984 en een Sint Nicolaas film vertoond (we hebben tenslotte ook nog onze eigen "Bedrijfs Sinterklaas"). 
Om ongeveer 18.30 uur werden we uitgenodigd om aan de koffietafel plaats te nemen. Hier ontbrak werkelijk niets: soep, salades, kroketten, allerlei soorten brood stonden er op het menu.

Toen iedereen zo‘n beetje verzadigd was, vroeg voorzitter Pope Meinsma het woord en bood de directie “symbolisch" een kado aan, nl. een lege fotolijst. Het ligt in de bedoeling dat hier de groepsfoto in komt en een mooi plaatsje krijgt op het kantoor van de directie. Na het applaus vroeg de voorzitter nog even om aandacht. Hij had ook nog een verrassing voor één der werknemers, nl. een oorkonde. 

Na deze voortreffelijke broodmaaltijd kon elk zich nog even verpozen door een dorpswandelingetje, of zomaar even een praatje buiten of aan de bar van het dorpshuis.
Het was ongeveer 20.30 uur toen Pieter Sikkema ons allen welkom heette en we naar de revue "Hûs te keap" konden kijken. De acteurs en actrices zaten voortreffelijk in hun rol, soms kon men een speld horen vallen, om even later het publiek van hun stoelen te laten rollen, getuigt van grote klasse.
Na afloop van de revue bedankte de voorzitter van de P.V. de spelers, grimeuses, souffleuse, mensen van licht en geluid voor deze unieke avond.
Na nog een paar consumpties en een kop koffie met een broodje vertrok een ieder zeer tevreden huiswaarts. Het was werkelijk een zeer geslaagde middag en avond! 


A.M.v.d.M. (Annie Meinema van der Mossel)
(Uit een personeelsblad; red.) 1969 - 1994 

Oprichter en grondlegger van het bedrijf Douwe Tilkema sr. had misschien wel even met zijn ogen staan knipperen als hij had geweten dat er in 1994 een P.V. zou zijn die haar 25-jarig jubileum viert. De bakermat van het bedrijf ligt in Oosternijkerk, zodat we dit heugelijke feit hier dan ook vieren in dorpshuis "DE TERP". 
In 1912 was het Douwe Tilkema sr. die zich ging bezighouden met het vervoer over de weg, eerst met paard en wagen (te bezichtigen op de tentoon- stelling) om veelal agrarische goederen zoals aardappelen en bieten te vervoeren. In 1925 werd de eerste auto (T-FORD) aangeschaft. Na ook enige tijd onder de naam V.T.B. (Verenigde Transport- Bedrijven) te hebben gereden, werd deze samenwerking in 1957 beëindigd. In 1958 kon men een éénmans- bedrijfje (Wouda) overnemen en ging men verder onder de naam Tilkema's Transporten, waarmee het wagenbestand op drie auto's, vier man personeel en 74 ton laadvermogen kwam. Even een vergelijking, in 1979 was dit: 20 vrachtwagens, 26 man personeel en 417 ton laadvermogen. Nu in 1994 is dit 23 eigen wagens en 6 charters, 23 eenheden en 32 personeelsleden. 

Eén van de hoogtepunten van het bedrijf was wel het meehelpen tot de drooglegging van de Lauwerszee in de jaren zestig. Vanaf 1964/65 is het bedrijf zich meer gaan toeleggen op het internationale vervoer. De verscheidenheid van de te vervoeren goederen is enorm groot (monsters te bezichtigen op de tentoonstelling). 
In 1973 werd de naam Tilkema's Transporten veranderd in Tiltrans. Ook het behalen van het Iso -certificaat in 1993 was iets om trots op te zijn. Door de groei van het bedrijf kwam er veel personeel bij, zodat in 1969 besloten werd om een officiële P.V. op te richten. Om dit jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, heeft het bestuur van de P.V. gemeend dit op deze ietwat officiële manier te vieren. 

1969                     Veel plezier                     1994  

De Buorren, 1911.
Deze foto wordt ook gebruikt als achtergrond van ons dorpsarchief.
In tegenstelling tot foto uit 1937 hieronder is op deze foto wel veel te zien.
Het huis links was voorheen een boerderij waarvan in 1901 het achterste gedeelte verwoest werd door brand. Het woonhuis aan de voorkant bleef in tweeën bewoond o.a. van 1947-1951 door het gezin van Wessel en Tet Dijkstra en als laatste door Afke de Vries-Dijkstra. Het werd in de jaren zeventig afgebroken en sinds 1993 staat op deze plek een nieuwe woning met als adres De Buorren 15. 
Het huis er rechts naast staat er nog steeds, was onderwijzerswoning en lange jaren een dorpswinkel (o.a. een 4 = 6 en een SPAR), nu bewoond door Jaap en Annie Tanja die er ook 13 jaar zelf een levensmiddelzaak dreven.

De bolkoerrinster hoort vast bij het huis midden op de foto achter de twee meisjes. Dat was de bakkerij van Sjoerd Sipma, tot 1928, waarna Melle en Mark Boersma er brood bakten. De laatste bakker was Bote van Dellen en nu is het bloemenwinkel Moai Mei Blommen.
Het valt op dat de dames vrolijk vooraan voor de fotograaf poseren en dat de meeste heren zich wat verderop verdekt opstellen!

De Buorren, 1918.
Het huis links op de foto was eerst het woonhuis bij een boerderij en van 1883 tot 1933 de onderwijzerswoning van het hoofd van de Openbare School. Die school kwam in de plaats van de afgebroken schuur, gelegen achter de woning.


Het huis ernaast was een bakkerij.
De boerderij rechts is in 1871 gebouwd waarbij het hele gebouw werd omgedraaid: het woonhuis lag daarna aan de Mûnewei.

Op de achtergrond in het midden het in 1910 gebouwde woonhuis van de boer die eerst op de boerderij rechts woonde. Na 1920 werd het de gereformeerde pastorie.


In tegenstelling tot de foto hierboven staan hier vrijwel geen volwassenen op de foto, maar alleen maar kinderen. Die zijn allemaal wel piekfijn in de kleren gestoken. Opzetje van de fotograaf?

De Buorren, 1937.
Dat deze foto van vóór de oorlog is, is duidelijk te zien aan de vele bomen die toen aan De Buorren stonden en in de laatste oorlogswinters in de Easternijtsjerkster kachels zijn opgestookt. Daardoor is er weinig bijzonders op deze foto te zien, daarvoor is de foto hierboven  meer geschikt.
Links is eigenlijk helemaal niets te onderscheiden al moet ter hoogte van de fiets nu De Buorren 15 zijn.
Op de achtergrond de gereformeerde pastorie en midden op de weg (?) een richtingaanwijzer, rechts daarvan de homeie van de boerderij van Anne Ages de Jong.
Het eerste huis rechts wordt nu bewoond door Jan en Anja Bandstra, let op het keurige hek daarvoor.
Duidelijk is dat de huidige weg sinds 1956 een stuk breder geworden is.
Het iets naar voren uitstekende huis daarnaast, nu de tuin van de Bandstra’s, werd van 1935 tot 1952 bewoond door Jan Tjallings Holwerda. Voor hem woonden o.a. Berend Sybes Visser en de weduwe van Aebele Romkes Talstra er. Na hem woonde zijn weduwe er nog tot 1953 waarna het huis, waarin lange tijd een winkeltje was gevestigd, werd afgebroken.

Op verzoek van Gerrit Tilkema werd Pope Meinsma voor jaren voorzitter van de P.V. (personeelsvereniging) van Tiltrans Transport/Tiltrans. Ook zijn vrouw Annie Meinsma was actief voor het bedrijf. Ze schreef jaarlijks de Sinterklaasgedichten voor de kinderen van de werknemers en hield alles bij. Zo was ze zeker een jaar bezig met de voorbereidingen en organisatie van de reünie van de personeelsvereniging in 1994 (zie het betreffende venster).

Pope vertelt dat Douwe Tilkema sr. het bedrijf begon in de boerderij van Siebe en Jannie Dorhout aan de Langgrousterwei 45. Douwe overleed hier in 1954 aan hooischimmel. Zijn drie zoons Pieter, Freerk en Tjeerd hadden het bedrijf aan De Lyts Ein 31. Tjeerd deed de administratie en Pieter en Freerk reden de vrachtauto.
Freerk woonde met zijn vrouw Siep in het huis naast het bedrijf waar Goaitzen en Rennie Cuperus nu wonen (De Lyts Ein 29). Pieter en zijn vrouw Pietsje woonden in het huis met de schuur er naast (De Lyts Ein 33) en bleef hier wonen tot zijn overlijden. Tjeerd woonde eerst in het huis van Lolke Bergema (De Buorren 21), daarna aan de Mûnewei 24, waar Durk en Moenie Weidenaar later woonden. Hier stond een caravan naast het huis, waar de machinist van de dragline onderdak had.

Tjeerd verlaat als laatste het bedrijf. En Douwe jr. en Gerrit, zonen van Pieter en Freerk, zetten het bedrijf voort. Douwe overleed 17 november 2019 en zijn neef Gerrit 23 oktober 2021 op 78 jarige leeftijd.

Pope werd op 15-jarige leeftijd ziek door graanschimmel van het werken met de oogstmachine. Toen Pope uit militaire dienst kwam, wilde Pieter Tilkema hem al in dienst nemen.
Maar Pope werkte eerst bij Visser in Ljussens, later een half jaar bij Draaier, weer later bij Jan Weidenaar. Hij kwam daar te tanken toen ze vertelden dat er een nieuwe Scania kwam, waar ze een chauffeur voor zochten. Pope werkte 9 jaar bij Weidenaar als vrachtwagenchauffeur. Toen de tijden slechter werden besloot Pope over te stappen naar Tilkema, hij was toen ongeveer 33 jaar.

Tjeerd Tilkema had hem een aantal keren gevraagd om daar te komen werken. Zo begon hij bij Tiltrans op het Internationale vervoer: naar Denemarken mosselen halen, deze brachten ze naar Ierseke – Zeeland en naar België voor diermeel, naar München - Duitsland om varkenshaar te brengen, retour gingen bierborstels voor veevoer mee. Naar Zweden brachten ze aardappelen en sine klei voor de papierfabriek in Zweden. Naar Oostenrijk gingen hanen en van de DDR brachten ze blik voor de blikfabriek in Leeuwarden.

Op 18 Augustus 1995 brak de laatste werkdag aan voor Pope bij Tiltrans.