Boate' Hoeke, 1980

Boate' Hoeke, 1980
©: Willem Wilstra

Van het thema ‘senioren op de leugenbank’ zijn er ook van ons dorp een aantal voorbeelden bekend. Zo stond er bij het artikel “Oantinken oan De Lyts Ein” in het juninummer van De Doarpsskille een prachtige foto van senioren op een bank met de kloeke toren van de Sint Caecilia-kerk op de achtergrond. (foto 1, 1970)) Een andere plaats waar een dergelijke bank stond, was daar net tegenover: tussen hervormde pastorie en Rabobank. Daar was een kleine inham met in een halve cirkel drie gedeelten bank.

Een derde plek was op de Boate’ hoeke, ongeveer waar nu de door Daan bedachte OOSTERNIJKERK-bank staat. De eerste, mij bekende, foto op deze plek stond in mei 1973 in de Dokkumer krant: Johannes Pauzinga, Willem Haaijema, Durk Bergema, Jacob de Vries en Jan de Vries werden geportretteerd. (Foto 2, 1973)

Deze foto hiernaast van Willem Wilstra stond in juni 1980 in dezelfde krant met als tekst: ‘Op de hoeke te Nijtsjerk is altyd wol wat te bepraten’. (Foto 3, 1980) Dat klopt, zeker op deze strategische plaats waar het verkeer uit vier richtingen kan komen en café, bakker en kruidenierswinkel dichtbij zijn/waren. Natuurlijk werden ook de dorpsnieuwtjes en oude (sterke!!) verhalen uitgewisseld. O, als die bank eens kon praten!

De mannen op de bank zijn van links naar rechts:
Wytse Grijpstra (overleden 15 maart 1999) met zijn onafscheidelijke hond, Johannes Rijpstra (overleden 21 juni 1986, meestal foutief Johannes’ Doedes genoemd: zijn broer heette Doede),
Harke Kooistra,
Eelke Walsma (overleden 10 november 2000),
Sjoerd Elzinga (woonde later in De Spiker) en
Geert Sijtsma (overleden 18 januari 1991).

Let u ook even op de prachtige oude richtingaanwijzer van de ANWB? En op de intussen behoorlijk gegroeide bomen en struiken bij de boerderij van voorheen Jaap Torensma?
Dat 'Senioren op een Bank' van alle tijden is, bewijst foto 4 uit het jaar 2000!

Zie de erfgoedmarkers voor de namen van de afgebeelde personen.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Willem Wilstra
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s