Maple Skate B.V.

Maple Skate B.V.
©: Annie Bremer

J.B. Machinebouw / Maple Skate B.V.

Sinds januari 2007 zit het bedrijf “J.B. Machinebouw B.V.” in de loods op ’t Oogh 14. Eerder zat het bedrijf in Nes, waar het is begonnen. Deze B.V. is een onderdeel van “Maple Skate B.V.”, opgericht in 1990 door Johan Bennink.

Maple Skate is een bijzonder bedrijf op het gebied van het ontwikkelen en maken van schaatsen. Hun product wordt gebruikt door o.a. wedstrijdschaatsers. Gezien de resultaten die gehaald worden op de schaatsen van het merk Maple is het bedrijf erin geslaagd een topproduct te maken. Sinds de introductie van de Maple Gold (één van hun producten) zijn alle acht Olympische Short Track titels in Turijn (2006) behaald op Maple schaatsen. Op de individuele afstanden wonnen vijf schaatsers, Joey Cheek, Svetlana Zhurova, Cindy Classen, Shani Davis en Chad Hedrick, goud op Maple schaatsen.

Maple is dan ook de grootste sponsor van deze schaatsers, maar is dat ook van de Koreaanse schaatsersbond.

In het gebouw op “t Oogh zijn vakmensen bezig het product “Maple” verder te ontwikkelen en te perfectioneren met behulp van moderne machines om zo hun plekje te bemachtigen in de wereld van het langebaan- en het shorttrack schaatsen.

Het verkoopkantoor van “Maple” zit nog in Diever (Dr.), maar komt binnenkort deze kant op. Daarna gaat het bedrijf verder onder de naam “Maple Skate B.V.” Vanuit Oosternijkerk gaan dan de producten het hele jaar door de wereld over, naar landen als Amerika, Korea, Japan, Canada en heel Europa.

Bron: De Doarpsskille, november 2007

Maple Skate

Maple Skate kent vele successen die bij de Olympische Spelen in Sotsji behaald zijn. Dat bedrijf mag hier wel even schitteren.
Paul Bos, Internationaal Salesmanager, geeft hierover de nodige informatie. De producten die in Oosternijkerk worden gemaakt zijn:

- Langebaanschaats/marathonschaats
- Shorttrack schaatsen
- Inline skates (skeelers)

Het bedrijf kent 2 verschillende merken:     - Maple      en    – Raps.

De toprijders schaatsen op Maple Skate en de Raps zijn bedoeld voor de recreatieve rijders.

De verkoop van Maple Skate schaatsen vindt plaats via dealers, ofwel schaatsspecialisten.

Raps schaatsen kunnen via dealers, maar ook via de webwinkel ( raps.nl) gekocht worden.

Dealers dichtbij Oosternijkerk zijn Haijma te Stiens en Skeeler & Schaatsshop Van Lingen uit Twijzelerheide. De naam Maple Skate is tot stand gekomen, omdat bij de ontwikkeling van de eerste schaatsen een Canadese testrijder betrokken was. Als verbindend symbool is toen gekozen voor de Maple leaf, wat in het Nederlands gewoon een esdoornblad is. Maple Skate is een 100% Nederlands bedrijf. De Maple Skate schaatsen worden ontwikkeld voor de echte topsporters, deze worden in goudkleur uitgevoerd en zoals we gezien hebben in Sotsi is dit absoluut niet te hoog gegrepen.

Eén van de geheimen van de Maple Skate, waardoor steeds meer toppers kiezen voor de gouden schaatsen, is de stijfheid van de schaats. De schoenen die gebruikt worden door de topschaatsers zijn thermoplastisch. Vanwege het feit dat de schoen thermoplastisch is, kan deze na verhitting precies naar de voet van de rijder gevormd worden, hierdoor ontstaat een perfecte pasvorm.

De prijs van de verschillende modellen is altijd terug te leiden naar keuzes in materiaal. Zo gebruikt men bij een beginnersschoen bijvoorbeeld glasvezel, wat de juiste eigenschappen bezit voor een kwalitatieve goede schoen. Maar is bijvoorbeeld niet zo licht (en dus ook minder kostbaar) als carbon, wat men o.a. kan terugvinden in de duurdere modellen van Maple. Dat is natuurlijk, omdat elke gram belangrijk is in de topsport. Het merk Raps zat vroeger in Almelo en is aangekocht om naast de wedstrijdtoppers ook de recreatiemarkt te kunnen bedienen. “Op die manier zijn we voor onze dealers nog meer van waarde, omdat ze voor schaatsen uit alle segmenten bij ons terecht kunnen." De Raps-voltage is in 2009 verkozen tot de beste recreatieschaats. Bij deze verkiezing wordt er o.a. gekeken naar: comfort, degelijkheid, constructie en prijs- kwaliteit verhoudingen. Naast het schaatsen worden er ook volop activiteiten georganiseerd wat betreft de inline skates. Op 21 maart organiseert Maple Skate een inline skate trainingskamp in San Benedetto del Tonto in Italië. Op deze locatie werden in 2012 de wereldkampioenschappen skeeleren gehouden. Maple Skate gaat met 120 rijders 9 dagen lang naar deze plek om daar op dezelfde piste te trainen en te genieten van het mooie weer. De 120 rijders komen overal vandaan ( Columbia, Tsjechië, Duitsland, België, Denemarken en natuurlijk ook uit Nederland ). Het kamp is voor skaters van alle niveaus, van wereldtopper tot beginnend skeeleraar.  

Wist u dat:
- Falco Zandstra wereldkampioen werd op Raps.
- Minstens 80% van de werknemers bij Maple Skate Fries sprekend is.
- De helft van alle schaatsers in Sotsji op Maple schaatsen reed.
- Jorrit Bergsma de eerste was, sinds 8 jaar, die Sven Kramer kon verslaan.
- Jorrit Bergsma Goud won in Sotsji op Maple Schaatsen
 - Alle overwinningen bij de mannen in het marathonschaatsen afgelopen jaar werden behaald op      Maple Schaatsen?
- 8 van de 10 huidige wereldrecords zijn behaald op Maple Schaatsen.
- Stefan Groothuis Olympisch kampioen is geworden op Maple schaatsen.
- Jorien ten Mors, Victor An en Sang-Hwa Lee goud scoorden op Maple schaatsen.

2014 Doarpsskille, Bedrijf in Beeld

Colofon

Doarpsskille 2014

Bedrijf in Beeld

intervieuw door Pieter J. Hoogland

© Tekst: Pieter J. Hoogland © Foto voorblad: Annie Bremer
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s