Gereformeerde Knapen, 1922


Gereformeerde Knapen, 1922
©: Frans J. H. Sijtsma

Een bijzondere foto, want alleen al de prachtige oude bus is de moeite waard. (de “HULPKIST” hoort niet bij de bus, maar hangt aan de muur van de uitspanning).

Het gezelschap betreft waarschijnlijk de leden van de gereformeerde knapenvereniging, die onder begeleiding (van ouderlingen?) een dagje uit zijn De uitspanning waar het gezelschap op de foto kwam, is onbekend maar moet gezocht worden in Oranjewoud, Beetsterzwaag, Olterterp of Paterswolde, meestal het reisdoel in die tijd. Er bestaat nog een foto van hetzelfde gezelschap, uitgebreid met wat dames, Het uitstapje betrof dan een bootreis gecombineerd met een busreis.  Let op de twee knapen met een blokfluit, zij komen ook voor op de eerstvolgende foto. En: passen deze 21 personen wel allemaal in de bus???

Er zijn helaas maar weinig namen bekend, wel bekend zijn:

De man helemaal links is het hoofd der christelijke school, de heer Jan Wieringa. Omdat Wieringa tussen 1921 en 1923 in Easternijtsjerk hoofd was, moet de foto uit die tijd zijn.

De jongen die naast hem staat, is Heilco Lieuwes Sijtsma, geboren 1906, de vader van de eigenaar van de foto. De man helemaal rechts is meester Jan Faber, het personeel van de school is dus ingeschakeld.

De chauffeur heeft “een bekende kop” maar een naam weet ik niet zeker, mogelijk is het Wietse Rozendal, chauffeur voor de firma Eelze Weidenaar, die begin jaren ‘20 een busonderneming was begonnen, samen met Johannes Elzinga van Peazens-Moddergat. Meestal staat Weidenaar ook zelf op dergelijke foto’s.

De tweede foto betreft ongeveer hetzelfde gezelschap, hier uitgebreid met een aantal dames. De echtgenotes van de heren-ouderlingen? De foto is zeer waarschijnlijk gemaakt aan het Paterswoldse meer, een bekende attractie in die tijd. In dit geval was de bovenstaande busreis naar Paterswolde dus gecombineerd met een boottocht op het Paterswoldse meer.

Een aantal personen komt ook op de vorige foto voor:

De chauffeur van de bus (rechts), de twee knapen met de blokfluit en hoofdmeester Jan Wieringa, staand iets rechts van het midden, met links naast hem meester Jan Faber. 

Colofon

De Doarpsskille, maart 2009

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Frans J. H. Sijtsma
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s