Langgrousterwei 39, foto 1955


Langgrousterwei 39, foto 1955
©:

Tot 1940 stond er op dit terrein nog niets. In dat jaar liet Marten de Jong (in de wandeling Marten Eatses genoemd) er een pakhuis bouwen. 
Dat gebouw was 16 meter lang en bestond uiteraard uit één bouwlaag. In juni 1940 werd de vergunning verleend, heel bijzonder want in de oorlog was er een bouwstop (zoals de christelijke school ondervond!). 
Marten Eatses, hij was o.a. graanhandelaar, woonde zelf aan de overkant in een van de woningwetwoningen van 1919. 
Na de oorlog, in 1950 liet hij in een gedeelte van het gebouw een koestal voor 6 koeien bouwen. 
In 1955 werd alles veranderd en liet hij pakhuis en koestal verbouwen tot een woonhuis. Dat is de reden waarom dit huis aan de voorkant zo breed is: voorheen was het als pakhuis bedoeld. 
Bij gelegenheid van de verbouw van pakhuis tot woonhuis werd deze foto gemaakt. Achterop de foto staat:

‘Huis omhoog gezet door F. Zoodsma en A. Zuidema, Ezumazijl.’ 

Zoals duidelijk op de foto is te zien is, werd het dak omhoog getild, waarna de muren werden opgetrokken, het huis werd ‘omhoog gezet’ dus.
Na Marten de Jong kwam Jan Wijnsma er wonen en na hem Klaas Wijnsma. 
Zij bouwden een loods achter de woning waarin kippen werden opgefokt voor de slacht. Vooral bij oostenwind was dat goed te ruiken! 
Nog weer later werden de loodsen gekocht door Van Kammen en nam Pieter Wijtsma de woning over. Hij bouwde een garage voor zijn autobedrijf achter de woning, een garage waarin na zijn vertrek door een De Jong werd gestoeid met glas en tin.

Gosse Wijnsma schreef een opmerking bij bovenstaand verhaal:
Pake Gosse Wijnsma kocht dit pand in 1956 en is er een papierfabriek begonnen, die zijn zoon Jan Wijnsma later heeft overgenomen etc

© Tekst: Erthee
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s