Sint Cecilia - De foto's


Sint Cecilia - De foto's
©: RT

Sint Cecilia, 1928.
Dit kerkgebouw moet rond 1200 tot stand zijn gekomen, de toren is in ieder geval van die tijd, het schip is later nog eens vergroot. Gedacht wordt dat monniken van het klooster Mariëngaarde de initiatiefnemers zijn geweest; Cecilia, heilige van de muziek, was de geliefde heilige van de bekende abt van dit klooster, Freark fan Hallum.

Na de reformatie ging het voorheen katholieke kerkgebouw over naar de hervormden, sinds 2005 hoort het gebouw bij de Protestantse Gemeente Oosternijkerk.

In 1935 werd het interieur van de kerk behoorlijk aangepast waarbij ook het raam in het koor (links nog zichtbaar) werd gedicht en daar een deur werd ingebroken.

De toren werd in 1970 gerestaureerd, waarna in 1991 het interieur grootscheeps werd aangepakt.

De laatste restauraties vonden plaats in 2001 en 2014 toen o.a. het voegwerk van de toren en de binnenkant werden vernieuwd en opnieuw geschilderd.

De Sint Cecilia in 1722.
Dit is de oudst bekende tekening van de Sint Cecilia. De tekening is gemaakt door Jacob Stellingwerf die in de beginjaren 20 van de 18e eeuw stad en land afreisde om tekeningen te maken van kerken, staten en stinzen en andere bijzondere gebouwen.

Wat de kerk van Easternijtsjerk betreft, lijkt het erop dat hij wat aan het fantaseren is geslagen want aan zijn tekening van de toren mankeert nogal wat!

Zo heeft hij in drie geledingen onder  de galmgaten uitsparingen getekend terwijl er in werkelijkheid alleen maar smalle muurspleten zijn.

Ook de trapgevel van het zadeldak lijkt aan zijn fantasie ontsproten.

Nog opvallender is de ingang aan deze zuidkant, die er nu niet is en waarvan geen sporen gevonden zijn.

Jammer is dat hij bomen heeft getekend waar de bouwnaad te zien kon zijn (ontstaan nadat het schip van de kerk in de 15e  eeuw werd verlengd). 

De Sint Cecilia, 1928.
Dit is waarschijnlijk de oudst bekende foto van het hervormde kerkgebouw. De foto komt uit een particuliere verzameling en werd gemaakt vanaf het balkon van de tegenover liggende hervormde pastorie.

De foto is genomen van de noordoost kant anders zouden de verschillen met de tekening van Jacob Stellingwerf uit 1722 goed te zien zijn.

Het is niet heel duidelijk te zien maar de deur aan de oostkant was toen nog niet ingebroken, dat gebeurde in 1935.

De muurtjes rondom het kerkhof waren er nog niet, hier lijkt een heg als afscheiding gebruikt te zijn met aan de buitenkant daarvan een ijzeren hek met spijlen.

Hervormd kerkgebouw, 1948.
In tegenstelling tot de vorige foto's is er op deze foto bijna geen boom meer te herkennen, dus is de foto duidelijk van na de oorlogswinsters.

Het lijkt er op dat het baarhokje toen nog tegen deze zuidzijde van de toren was aangebracht, een duidelijke schaduwrand daarvan is tenminste zichtbaar.

Bij nadere bestudering is te zien dat de toren er slecht aan toe is, van de oostelijke topgevel zijn al stenen weggeraakt. In de jaren na deze foto werd dat steeds erger (en gevaarlijker) en eind jaren zestig werd besloten tot een grondige restauratie waarbij de oostelijke topgevel werd verrijkt met spaarnissen.

Bij de restauratie in 2001 werd alles nog eens onder handen genomen, de dakgoot vernieuwd en een regenpijp aan zuid- en noordzijde aangebracht voor afvoer van hemelwater.
Al eerder, in 1991-1992, was het exterieur van het kerkgebouw aangepakt, waarbij o.a. alle steunberen opnieuw werden opgemetseld en een fundering onder de muren werd aangebracht, muren die zo op de kleigrond waren opgetrokken.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s