Supermarkt Mook

Supermarkt Mook
©: Annie Bremer

Jan en Sjoukje Mook, Attent Mook

Jan (47) en Sjoukje (46) Mook zijn de drijvende krachten achter de Attent markt. Samen met Remco    (18 ) en Ella (15) wonen zij aan de Lyts Ein 7. 
Jan heeft zijn opleiding gehad bij de bakkerij en horecavakschool te Leeuwarden met als specialisatie: brood- en banketbakker. Dit verklaart natuurlijk de heerlijke broodjes en gevulde koeken. De eerder genoemde opleiding is gericht op de beroepen: kok, kelner en bakker. 
Na deze opleiding volgde Jan diverse cursussen gericht op het ondernemerschap. 
Vervolgens werkte Jan via het bedrijf van zijn ouders een half jaar bij een asfalteringsbedrijf. Van huis uit hadden ze een stratemakersbedrijf, vandaar dat het leggen van een flinke oprit voor Jan ook een peulenschil is. Jan heeft vroeger dan ook heel wat buren, kennissen en derden geholpen om een mooie bestrating te realiseren. 
Maar de detailhandel was toch hetgeen waar Jan uiteindelijk zijn toekomst zag liggen. 
Hij ging aan het werk bij de bake-off afdeling van Albert Heijn in Leeuwarden. Hier was hij verantwoordelijk voor het afbakken van de deegproducten. In februari 1986 ging hij in militaire dienst, hij was werkzaam als chauffeur in Assen. Na 14 maanden militaire dienst werd de bake-off afdeling weer voor een jaar versterkt met zijn ervaring. 

In 1987 werd Jan filiaalleider bij van Looy groenten en fruit te Burgum. 
Hier werd in 1989 een punt achter gezet, want toen nam hij een rijdende winkel over. Zijn werkgebied was: Hardegarijp, Rijperkerk, Oudkerk, Oenkerk, Giekerk en Molenend. 

Na 10 jaar kwam de winkel van Yde Bos aan de Buorren in Oosternijkerk in beeld. 
Op 1 Januari 2000 werd e.e.a. bezegeld en was de familie Mook eigenaar van de toenmalige Promarkt, later werd de naam gewijzigd in Troefmarkt. In het eerste jaar woonden ze in de ruimte naast de winkel. De winkel draaide prima en dus werd het boerderijtje tegenover de winkel (voorheen van Piet Sijtsma) gekocht, zodat er wat meer leefruimte ontstond. Na een fikse verbouwing, natuurlijk allemaal eigenhandig gedaan, was de woning na een jaar helemaal gemoderniseerd. 
Het werd steeds duidelijker dat de winkel eigenlijk te klein was, toen het pand van bouwbedrijf Holwerda te koop kwam was dit een uitgelezen kans om te moderniseren en te vergroten. 

>>>>>>SPAR De Lyts Ein, 2004

In november 2004 werd dan ook de SPAR aan De Lyts Ein geopend. Na 6 jaar werd de naam SPAR gewijzigd in Attent. In de winkel werken Jan en Sjoukje full time. Zij worden daarbij geholpen door Jorrit, Bettina en Remco. Om een kruidenierswinkel in een dorp te runnen is het altijd hard werken geblazen voor het hele gezin. Toch probeert Jan zo nu en dan wat tijd vrij te maken voor zijn hobby, bowlen. 

>>>>>>>>Groentehoek 2015

Jammer genoeg dringt het besef vaak niet tot ons door hoe groot het belang is van onze plaatselijke kruidenierswinkel voor de leefbaarheid in het dorp. Maar Jan, altijd goedlachs, stopt al zijn enthousiasme in een perfecte bedrijfsvoering. Respect had ik al, daar is een stuk bewondering bijgekomen. 


2015 bron Doarpsskille; Bedrijf in Beeld

© Tekst: Pieter J. Hoogland © Foto voorblad: Annie Bremer
Lees meer

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s