Verdwenen Zangverenigingen
Al heel lang zijn er zangverenigingen in Easternijtsjerk geweest. De oudst bekende zangvereniging wordt vermeld in 1871. De leiding was in handen van P. de Mol Moncourt, het hoofd van de in 1868 opgerichte christelijke school. Zijn opvolger als HDS werd ook de nieuwe dirigent van het koor met maar liefst 70 leden, er was dus veel belangstelling. Het ligt voor de hand te denken dat er in het lokaal van de nieuwe school geoefend werd (die school had toen maar één lokaal!). Misschien ook werd het gebouw van de Hervormde Gemeente gebruikt.
In 1885 verandert er iets in deze situatie want de Doleantie is aanstaande, hetgeen een scheiding der geesten zou veroorzaken. Er komt bij de gemeente Oostdongeradeel een aanvraag binnen van ‘Het Zanggezelschap te Nijkerk’ om in het gebouw van de Openbare Lagere School zangoefeningen te mogen houden, hetgeen wordt toegestaan. Door deze aanvraag wordt duidelijk dat het ‘hervormde gedeelte’ van de zangers niet meer in het christelijke schoolgebouw mogen oefenen, dat is nu voorbehouden aan het ‘gereformeerde gedeelte’ van de zangers. Inderdaad worden er in 1886 twee zangkoren genoemd met elk 18 leden.
Deze situatie heeft daarna heel lang stand gehouden, een hervormd koor met de naam ‘De Lofstem’ wordt nog tot 1937 in de Dokkumer krant genoemd. Inderdaad ‘een’ hervormd koor want een aantal keren ging het koor ter ziele om een aantal jaren later weer opnieuw opgericht te worden. Daarbij worden verschillende namen gebruikt. Zo plaatst het koor in 1920 als ‘Soli Deo Gloria’ een advertentie in de krant als een 17-jarig lid van het koor komt te overlijden.
Er is nog een hele oude foto uit 1924 van het hervormde zangkoor bewaard gebleven die hierbij wordt weergegeven. Het koor maakte toen een uitstapje naar Paterswolde; uiteraard is er ook plaats ingeruimd voor autobusondernemer Eelze Weidenaar (met pet en pijp!).
Welke naam het gereformeerde koor gebruikte is niet bekend, (mogelijk al ‘Sursum’Corda’) maar in de loop der jaren komen meerdere namen voor.
Zo neemt deze zangvereniging onder de naam ‘Advendo’ deel aan een zangconcours in Drachten. Het koor staat dan onder leiding van HDS Sietse Wiersma, die ook al in 1927 dirigent is.
In 1936 treedt het in datzelfde jaar opgerichte meisjeskoor ‘Zangvogeltjes’ op in het gereformeerde kerkgebouw.
Ook in 1936 treedt het dameskoor ‘Lentedag’ naar voren. Daarna wordt er niets meer van vernomen.
Direct na de bevrijding, in augustus-september 1945, worden er een 70-tal zangers en zangeressen opgetrommeld om een uitvoering te houden tijdens de bevrijdingsfeesten waarbij vaderlandslievende liederen naar voren worden gebracht. Volgens de verhalen wordt het ‘Wilhelmus’ zelfs vierstemmig naar voren gebracht. Dirigent is de heer Jan W. Eelkema van Nes. Uit dit initiatief wordt daarna het koor ‘Fredeloat’ geboren, dat helaas slechts 2 of 3 jaar heeft bestaan.
Een bijzondere zangvereniging was ‘Sursum Corda’ (De Harten Omhoog) omdat deze gereformeerde vereniging alleen uit vrijgezellen bestond, zodra men trouwde, moest men het koor verlaten! De vereniging werd opgericht in 1930 want op het vaandel stond:
‘Geref. Zangvereen. – Sursum Corda – O.Nijkerk – opgericht 1930’.
Dit vaandel is, nadat Sursum Corda in oorlogstijd is opgehouden te bestaan omdat het samenkomen van verenigingen door de Duitsers werd verboden, door muziekvereniging U.D.I. overgenomen, waarbij naam en datum werden veranderd. Dat vaandel bestaat nog steeds en hangt in dorpshuis De Terp.
Van deze zangvereniging zijn een aantal foto’s bewaard gebleven, terwijl Sursum Corda, soms wat oneerbiedig bestempeld als ‘Sussie Corrie’, tevens vele malen in krantenverslagen voorkomt. Dit koor trad vrijwel elk jaar op in Leek tijdens de Pinksterdagen, toen daar nog elk jaar een groot zangersfeest plaatsvond. Als dirigenten zijn bekend: Evert Blom, Jan Eelkema en Keimpe de Jong.