Foeke Sjoerdsstrjitte
Jarenlang was dit de straat van de winkeltjes en handwerklieden: nummer 1 was de school, 3 een bakkerij, 5 een winkeltje, 7 een herberg, 9 een schoenmaker, 11 een timmerman, in 11a en 13 woonden schippers, 13a een petroleumboer en in 13b nog een winkeltje! Daarbij moet aangetekend worden dat dit voorheen een smalle straat was, want tussen de straat en het terrein van de pastorie was een brede vaart waardoor de schepen tot aan De Buorren konden komen, want om het hele pastorieterrein liep een gracht. Naar het noorden toe kwam de straat uit op De Terp en tesamen met die straat vormde de Foeke Sjoerdsstrjitte ‘It Lykpaad’, de weg die de begrafenisstoet liep naar het kerkhof.
De naam van deze straat is voor altijd verbonden aan de bekende 18-eeuwer Foeke Sjoerds (1713-1770). Geboren in Ie, opgeleid door zijn vader als schoenmaker, schoolmeester geworden in Ljussens en ten slotte schoolmeester-geschiedenisschrijver in Easternijtsjerk. Hij woonde in het huis op de hoek Foeke Sjoerdsstrjitte-De Buorren en de school stond daarachter aan deze straat, nu nummer 1. Foeke had heel wat bijbaantjes zoals koster, klokluider, voorzanger en notulist van de kerk en dorpsrechter en dorpsschrijver van de gemeente Oostdongeradeel.
Aan de westzijde van deze straat, dus toen nog op het terrein van de pastorie, werd in 1911 een verenigingsgebouw van de hervormde gemeente gebouwd. Op de plaats van het koetshuis van de pastorie. In 1956 werd dit lokaal uitgebreid waarna het de naam ‘Het Lokaal’ kreeg. Rond 2020 werd het gebouwtje gemoderniseerd waarna het de naam ‘It Koetshûs’ kreeg. De uitgang was voorheen aan de voorkant naar De Buorren omdat er toen nog een gracht om de pastorie heen liep. Deze gracht is in 1918, na enkele gevallen van verdrinking!, dicht gegooid. Op een oude foto is die situatie nog goed te zien. De straat werd op die foto Gedempte Gracht genoemd, maar dat zullen de mensen in het dorp zeker niet hebben gezegd, het bleef bij ‘wy wenje op de terp’!
Foeke Sjoerdsstrjitte, 1923.
Een paar jaar eerder, 1919, was de gracht rondom de in 1913 nieuw gebouwde pastorie (geheel links) gedempt na een aantal dodelijke ongevallen waarbij mensen bij nacht en ontij in deze gracht zijn verdronken. Het hervormd verenigingsgebouw in het midden van de foto werd in 1911 gebouwd en in 1959 vergroot. In het huis op de hoek rechts (onzichtbaar) woonde eens Foeke Sjoerds, schoolmeester en geschiedschrijver, vandaar de naam van deze straat. De school was het eerste gebouw aan de rechterkant van deze straat; zijn er daarom zoveel kinderen te zien? Voorheen noemde men deze straat “It Lykpaad” omdat elke begrafenisstoet hierlangs naar het kerkhof werd geleid.