Straten

Straten

Hieronder ziet u ... 


Uitgelichte vensters

Op 28 juni 1914 klonken te Serajevo dodelijke schoten waarbij Frans Ferdinand van Habsburg door de Bosniër Gavrilo Princip werd doodgeschoten. Deze aanslag vormde de aanleiding tot allerlei oorlogsverklaringen: Oostenrijk aan Servië, Duitsland aan Rusland en op 3 augustus Duitsland aan Frankrijk. De Eerste Wereldoorlog was een feit. 

Dat is allemaal de ‘ver-van-mijn-bedshow’ zullen de bewoners van Noordoost-Fryslân gedacht hebben, maar daarmee kwamen ze bedrogen uit: de ‘Grote Oorlog’ zou, ondanks Nederlands neutraliteit, grote gevolgen hebben voor ons land in de vorm van voedsel- en kledingschaarste en grote stromen vluchtelingen.

Al op 4 augustus kwamen de eerste Belgische vluchtelingen de Nederlandse grens over, ze werden opgevangen bij particulieren in Limburg en Brabant. Toen de Duitsers op 6 en 7 oktober 1914 Antwerpen bombardeerden, kwam de vluchtelingenstroom pas echt op gang: op 10 oktober werd hun aantal al geschat op 1 miljoen! Na de ergste schermutselingen ging een aantal vluchtelingen weer terug naar Antwerpen en omgeving, maar gedurende de rest van de oorlog zouden er ongeveer 100.000 in ons land blijven. Het was duidelijk dat die over het hele land verspreid moesten worden, want in het zuiden waren ook onze soldaten ingekwartierd, die de neutraliteit van ons land moesten bewaken: dat betekende Belgische soldaten die over de grens kwamen, ontwapenen en in kampen onderbrengen, in totaal ongeveer 30.000.

Burgemeester Sijtsma werd door de Commissaris van de Koningin benaderd om op te geven hoeveel vluchtelingen in de gemeente Oostdongeradeel zouden kunnen worden ondergebracht. Hij schatte dat aantal op 178: in de bovenzalen van de zes dorpsherbergen 10 personen, in de leegstaande schoolgebouwen in Nijewier en Ljussens ook 10 personen, in de 12 consistoriekamers in de gemeente elk 6 en in de herbergen zelf nog eens 24 personen.

Op 14 oktober schrijft Nieuwsblad Dockum: 

‘Gistermiddag arriveerden te Metslawier een honderdtal vluchtelingen, die weldra over verschillende dorpen der gemeente zijn verdeeld. Heden waren sommigen hunner reeds behulpzaam bij het rooien van bieten of verrichten van andere werkzaamheden.’ 

De journalist schat de aantallen te hoog in, het zouden er 39 zijn, waarvan 24 naar Easternijtsjerk..

Op 21 oktober meldt de correspondent van Easternijtsjerk: 

‘Het grootste deel der in de gemeente Oostdongeradeel verblijvende Belgische vluchtelingen n.l. een dertigtal, is in ons dorp aangeland. Zij houden verblijf in de consistoriekamers der Ned. Herv. en der Geref. Gemeente. Een comité van ingezetenen zorgt voor de regeling.’

Een kort bericht waarachter een wereld van verdriet, spanning, organisatie enz. schuil gaat. Wat te denken van Joanna Geerts uit Antwerpen. Ze had wel haar vijf kinderen bij zich, maar waar haar man Leopold (sigarenmaker, maar nu soldaat) was, wist ze niet, zelfs niet of hij nog wel leefde. Deze onzekerheid was des te pijnlijk omdat zij in verwachting was en haar kind elk moment geboren kon worden. En de kleine Joannes Baptista werd inderdaad een week na aankomst in Easternijtsjerk geboren.

In de berichtgeving is steeds sprake van ‘consistoriekamers’ van de kerken, maar bedoeld zal zijn de ‘lokalen’ van de kerken, die (vaak) tevens als consistoriekamer werden gebruikt. Het kwam nu goed uit dat de kerken in Easternijtsjerk nog niet zo lang geleden lokalen hadden laten bouwen. Het lokaal van de Hervormde Gemeente was in 1911 in gebruik genomen en werd door 4 gezinnen met in totaal 17 personen ‘bewoond’. Het lokaal van de Gereformeerde Kerk was in 1910 gebouwd en werd door twee gezinnen met in totaal 7 personen bewoond.

Het ‘comité van ingezetenen’ bestond uit: Pieter J. Steenbeek, NH-predikant en voorzitter, Pieter Reiding, hoofd openbare school en penningmeester, boer Jacob Stiemsma, aardappelhandelaar Sijtze Blom en koopman in kunstmeststoffen Jacob Slagter. Penningmeester Reiding deed de inkopen, hij betaalde bijvoorbeeld f 10,50 voor 15 HL cokes aan de hervormde kerkvoogden. Ook betaalde hij de vluchtelingen f 0,35 per volwassene per dag uit en f 0,20 per kind. Een door de overheid vastgesteld bedrag. Zo kreeg Joanna Geerts eerst f 1,35 per dag en na de geboorte van zoon Joannes Baptiste f 1,55.

De eerste vluchtelingen vertrekken op 11 november 1914 weer richting hun vaderland, ze zijn een maand in de gemeente Oostdongeradeel opgevangen. Na enkele mindere berichten uit Antwerpen stokt de animo om terug te keren, maar na de jaarwisseling komt de stroom weer op gang. De correspondent van Easternijtsjerk schrijft op 27 februari 1915: 

‘Naar men uit goede bron verneemt, zijn de Belgische vluchtelingen, die in ons dorp vertoeven, een elftal nog, van plan dezer dagen naar hun vaderland terug te keeren. Zoodra de benoodigde papieren zijn gearriveerd en de reisgelegenheid er is, gaan ze vertrekken. De beste wenschen van onze dorpsgenooten zullen hen dan vergezellen.’

Uiteindelijk blijven twee gezinnen in Oostdongeradeel achter, zeker tot ver in 1916. Van problemen met vluchtelingen in Oostdongeradeel staat nergens iets beschreven. Het zijn ‘goede lieden’, die hoewel ze Vlaams spreken, goed te verstaan zijn. Volgens de berichten in de krant werken ze spoedig op het land of elders mee. Deze werkkrachten kwamen in die tijd goed van pas omdat veel inwoners opgeroepen waren ter Mobilisatie.

Het korte verblijf van de Belgische vluchtelingen, de meesten een maand, anderen wat langer, kan er de oorzaak van zijn dat van hen in Easternijtsjerk vrijwel niets meer bekend is, ook niet bij ouderen. Als deze ouderen het hebben over ‘de Belgen yn de earste Wrâldkriich’, hebben ze het niet over Belgische, maar over Franse vluchtelingen, een groep die groter was en later kwam.

Christelijke School, 1923.
De oudst bekende foto van het christelijk schoolgebouw uit 1902 en de oude woning van de hoofdonderwijzer daarvoor. Verder staat er aan die kant van de Langgrousterwei geen enkel gebouw, pas na 1932 zouden daar woningen worden gebouwd.
Aan de linkerkant zijn als eerste twee witte palen zichtbaar, waarschijnlijk de ingang naar de voormalige gereformeerde pastorie, later doktershuis en nog later de garage bij het loonbedrijf van Frans Postmus.
Daarna (bij de fietser) een smal weggetje, nu De Terp, maar destijds It Lykpaad waarlangs alle begrafenisstoeten naar het kerkhof hun weg vonden. Het was erg smal, er liep een sloot langs en voerde helemaal tot aan De Buorren langs de Foeke Sjoerdsstrjitte waar nog de gracht om de hervormde pastorie was.
Voorbij It Lykpaad was er aan die kant van de straat ook helemaal geen bebouwing tot aan de vier blokjes van twee huizen, gebouwd in 1919 door de Woningstichting Oostdongeradeel. Ze zijn in 1975 en 1976 afgebroken, veel bewoners kregen een plekje in de nieuw gebouwde bejaardenwoningen aan Doktersfiif.
Het laatste huis is het boerderijtje van Taeke Pieters Lolkema.
Een stel nieuwgierige kinderen ligt in de berm naast de droge sloot. De straat lijkt nog niet met stenen gevloerd en het smalle paadje links naast de weg werd gebruikt door voetgangers als de hoofdweg slecht begaanbaar was; voorheen was het heel gebruikelijk dat er langs de wegen tussen de dorpen spontaan zo’n smal voetgangerspaadje was gevormd door het vele gebruik door voetgangers, ja er werd toen nog veel gelopen! 

Langgrousterwei, 1932.
Aan de rechterkant van de Langgrousterwei is hier nog de sloot te zien, alleen onderbroken door de dam naar het schoolplein (beveiligd met een wit hek!). Het is de school uit 1902, in 1950 vervangen door de Foeke Sjoerds Skoalle. Het hoofdmeestershuis voor de school is nog van 1868 en werd in 1934 vervangen door het huidige, dat niet meer als hoofdmeesterswoning wordt gebruikt (een hoofdmeester is er trouwens niet meer).
Misschien is de foto ook nog van vóór 1932 want verderop staat nu Langgrousterwei 37 en die woning werd in 1932 gebouwd en daar is op de foto nog niets van te zien.


Aan de linkerkant was ook zo’n sloot, bij de lichtpaal onderbroken door het begin van het Lykpaad, recht tegenover de school.
Het eerste huis, nauwelijks zichtbaar, is van 1924. De andere huizen staan in blokjes van twee, steeds bereikbaar dmv een dam over de sloot. Het zijn de eerste huizen van de Woningstichting Oostdongeradeel in Easternijtsjerk, gebouwd in 1919. Ze zijn intussen in 1975-1976 afgebroken en vervangen door een aantal huizen rondom een plantsoentje, dus niet meer langs de straat zoals op de foto.


De grote boom op het eind verbergt een boerderijtje uit 1878.

Achterzijde van de christelijke lagere school, 1934.
Bijzondere opname van de achterkant van de lagere school aan de Langgrousterwei. Deze school is gebouwd in 1902 als opvolger van het eerste schoolgebouw uit 1868 dat slechts uit één lokaal bestond. Rond 1890 is er wel een scheidswand in dat gebouw gezet zodat er twee lokalen ontstonden. Door de toename van het aantal leerlingen, rond 1900 zaten er 200 kinderen op school volgens de verhalen soms met z’n zevenen in de bank, was nieuwbouw noodzakelijk.

Het schoolgebouw van 1902 bezat drie lokalen met voor een uitbouw in het midden en zoals op de foto te zien ook een uitbouw aan de achterkant. 
Dit schoolgebouw werd in 1950 vervangen door de Foeke Sjoerds Skoalle, eerst bestaande uit 4 lokalen, in 1953 uitgebreid tot 5 lokalen en nog weer later tot 7 lokalen en een gemeenschapsruimte. 


Op de voorgrond is nog grasland te zien, daar staan tegenwoordig de huizen Langgrousterwei 27, 29 en 31.

De christelijke lagere school, 1937.
Het lagere schoolgebouw van 1902 aan de voorkant. Het is duidelijk dat de foto van vóór de oorlog is want de bomen staan er allemaal nog: na de oorlog waren ze verdwenen, opgestookt in de kachel.


Ook hier is weer de uitbouw te zien, aan de zijkanten waarvan een lagere uitbouw, waarschijnlijk voor de toiletten.

Het huis achter de twee linkse bomen is de woning van de hoofdonderwijzer, in 1934 gebouwd als opvolger van de hoofdonderwijzerswoning van 1868.

De meest linkse huizen zijn ook van 1934 en zijn  Langgrousterwei 33 en 35.

Op de voorgrond is bouwland te zien, daar is in 1987 ook bebouwing gekomen: Langgrousterwei 17.

Christelijk schoolgebouw aan de Langgrousterwei, 1940.
Deze foto is duidelijk van vóór of in het begin van de Tweede Wereldoorlog, kijk maar naar de bomen. In de laatste oorlogswinter zijn ze allemaal gekapt en in de kachel opgestookt. De meeste in de eigen kachels van de school maar een aantal bomen is ook beschikbaar gesteld aan een brandstoffencommissie in het dorp die beschikbare bomen regelde voor (oudere) mensen die niet zelf voor brandstof konden zorgen.
De kinderen op het schoolplein zijn mogelijk kinderen van het hoofd der school, Sietse Wiersma; ze staan mooi op volgorde van leeftijd! In het huis naast de school, gebouwd in 1934, woonde Wiersma.
De andere huizen aan deze kant van de straat, links op de foto, zijn ook in de jaren dertig gebouwd. Het eerste blokje, de huidige nummers 27 en 29 van de Langgrousterwei, ontbreken nog, die zijn in 1965-1966 gebouwd.
Na 1950 toen de Foeke Sjoerds Skoalle in gebruik genomen werd, was dit oude schoolgebouw uit 1902 overbodig en werd het voor meerdere doeleinden gebruikt, o.a. als pakhuis en voor opslag van bloembollen van de toen nog bestaande coöperatie.
In de herfst van 1977 werd het gebouw afgebroken en daarna werd op dezelfde plek de huidige bungalow gebouwd door Taede en Baafke Weidenaar. Tegenwoordig wonen Bram en Anneke Weidenaar-Bergema er. Er is nog een klein aandenken aan het oude gebouw bewaard gebleven: in de garage is nog de originele muur te bewonderen met daarin de deur naar ‘Klasse III  IV’. 

Christelijke School, 1953.
Twee schoolgebouwen op één foto gevangen, links de in 1902 gebouwde tweede christelijke school en rechts het derde schoolgebouw uit 1950.
De foto moet in 1953 gemaakt zijn want toen werd er aan de vierklassige school een vijfde lokaal bijgebouwd: de nieuwe school was al te klein geworden. Helaas was dat vijfde lokaal maar een paar jaar in gebruik omdat ook in Easternijtsjerk toen de naoorlogse emigratie op gang kwam.
Het eerste christelijke schoolgebouw van Easternijtsjerk kwam gereed in maart1868, nadat de schoolvereniging al in 1866 was opgericht.


De school uit 1950 werd genoemd naar de geschiedenisschrijver Foeke Sjoerds die van 1742-1770 onderwijzer in Easternijtsjerk was.
In 2022 werd de Foeke Sjoerds Skoalle afgebroken om plaats te maken voor de hyper moderne nieuwbouw van De Wrâldwizer.


Net als voor 1900 komen er nu ook weer kinderen uit andere dorpen naar de school in Easternijtsjerk: uit Nes, Nijewier en Peazens.

Foeke Sjoerds Skoalle, 1961.
Het eerste schoolgebouw voor het christelijk onderwijs in Easternijtsjerk werd geopend op 3 maart 1868. De opening vond plaats in een schuur omdat het eigenlijke gebouw nog niet klaar was. Het aantal leerlingen nam in de jaren tot 1900 een grote vlucht omdat ook leerlingen uit buurdorpen naar Easternijtsjerk kwamen.
De verhalen over ‘we zaten met zeven kinderen in één bank’ zijn niet van de lucht en dat is te begrijpen omdat er toen 150 leerlingen in twee lokalen een plaatsje moesten vinden.
Het gebouw had oorspronkelijk maar één lokaal, geschikt voor 120 kinderen maar in 1897 was er een houten wand geplaatst zodat er twee lokalen ontstonden.
In 1902 werd een nieuw gebouw verwezenlijkt dat al voor de oorlog weer te klein was en afgekeurd werd door de inspectie voor het onderwijs. Door een bouwstop tijdens de oorlog konden er pas na 1945 nieuwe plannen gemaakt worden en kon in 1950 dit gebouw op een nieuwe plek gerealiseerd worden.
Dit nieuwe gebouw werd de Foeke Sjoerds Skoalle genoemd, naar Foeke Sjoerds (1713-1770), schoenmaker, schoolmeester en geschiedenisschrijver die van 1742 tot zijn dood in Easternijtsjerk werkzaam was.
Op deze foto is het gebouw te zien zoals dat in 1953 was ontstaan toen er nog een extra lokaal bij de andere vier lokalen werd aangebouwd.