Ald Tún - De foto's


Ald Tún - De foto's
©: RT

Ald Tún, 1934.
Gezien vanuit De Buorren richting Nes. Dit punt wordt vaak de Nesser-hoeke genoemd. Voordat er straatnamen kwamen in Easternijtsjerkerk (1973-1974) werd deze buurt (eerst) de Tunen of (later) de Nijbuorren genoemd, waarschijnlijk vanwege de nieuwe huizen die er in de dertiger jaren werden gebouwd.
Het huis links op de foto is al van 1909 en werd jarenlang bewoond door de familie Blom. Tussen de beide huizen op de foto werd in 1921 een pakhuis gebouwd voor koopman Sijtse R. Blom, deze familie had jarenlang een aardappelhandel. De boerderij rechts is van de familie Stiemsma maar werd ook jarenlang bewoond door Riep en Jantsje Blom.
De ruimte tussen de huizen en de boerderij was toen nog opvallend leeg. De weg lijkt aan een opknapbeurt toe, maar ja, veel verkeer was er in die dagen nog niet, op paard-en-wagens na.
Volgens een oude ansichtkaart werd de weg naar Nes ook wel ‘Vaartweg’ genoemd.

Ald Tún, 1937. 
In een paar jaar tijd veranderde er veel aan de Ald Tún, zie ook de foto uit 1934. Eerst bouwde Thomas de Wilde een woning met timmerloods (achter de boom in het midden van de foto) en direct daarna bouwde de firma De Wilde een woning voor de familie Stiemsma, de buurlui op de boerderij even verderop, maar nu onzichtbaar door de bomen en nieuwe huizen. De weg ziet er wat beter uit, het robuuste hek aan de rechterkant van de weg mag er ook zijn. De elektriciteitspalen zijn nog volop aanwezig. In 1959 is de laatste ruimte op dit stuk Ald Tún nog weer opgevuld met een blokje twee-onder-een-kap-woningen. Daar woonden toen Riemke de Wilde-Hoekstra inn het eerste huis en Taede en Aukje Weidenaar in het tweede. Verderop richting Nes staan nog meer huizen, zodat deze straat in totaal 32 nummers telt, dus 16 huizen aan deze kant van de straat. Bij vergroten van de foto blijken er rechts op de achtergrond vier scheepjes te liggen, de andere palen zijn van de elektriciteit. Van Wiltje Rozendal is bekend dat hij turfschipper was en verderop aan Ald Tún woonde. Rechts, niet zichtbaar op de foto, was het pakhuis van Slagter en Zwart waar kunstmest werd opgeslagen. Allemaal bedrijvigheid en werk voor de schippers.

De Opslag aan Ald Tún, 1931.
In december 1931 stond deze foto in Fen Fryske Groun: de haven van Easternijtsjerk. Aan de wal liggen zeker vijf schepen, misschien wel zes want of er toen al electriciteitspalen aan it Ald Tún stonden? Turfschipper Rozendal, die zelf in de huizen op de achtergrond woonde, zal er zeker bij zijn geweest, waarschijnlijk ook het beurtschip van Liekele de Boer, maar misschien had die toen ook al een motorboot. Dan waren er bietenschepen en schepen die de kunstmest naar het kunstmestpakhuis brachten. Er wordt ook op sommige schepen gewoond want de was hangt vrolijk aan de lijn te wapperen.
De boerderij links, tegenwoordig vrijwel door een haag aan het oog onttrokken, werd gebouwd in 1874 en jarenlang bewoond door leden van de familie Stiemsma (Douwe, Yme, Louw, Jacob, Trijntje), tot in 1937 Riepke en Jantje Blom-Sipma er kwamen wonen. De huizen rechts behoren tot wat vroeger ‘De Tunen’ werd genoemd. In 1832 stond hier maar één huisje, rond 1860 vond er een ‘explosie’ aan nieuwbouw plaats zodat er op een gegeven moment maar liefst 17 gezinnen op deze plek woonden. Vier gezinnen alleen al woonden in één woning, It Roekenêst.
Toen er in de jaren 60 van de vorige eeuw nieuwe huizen in het dorp werden gebouwd, verdwenen langzamerhand de mensen en woningen van deze plek tot er nu nog twee gezinnen wonen.    

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s