Holland Crop

Holland Crop
©: Roel Sikkema

Holland Crop  1984-2005   
In 1984 werd de fabriek gebouwd met als eigenaar Frits Fatels. 
Fatels was groenteboer in Castricum en haalde al jaren de wortels bij Jentje Weidenaar, boer op boerderij Uke onder Nes.
De historie van de wortelteelt in deze omgeving is al langer. Zo’n 15-20 jaar daarvoor was een zekere Jan Zonneveld begonnen om voor verschillende bedrijven wortels op te kopen bij boeren. Na Zonneveld kwam de firma Fatels, toen nog onder leiding van Bertus Fatels uit Castricum. Soepboer uit Nes werd toen agent en zorgde ervoor dat het wortelarsenaal uitgroeide van 5 bunder naar 90 bunder. In het begin moesten de wortels naar Castricum omdat de boerderij aan de Langgrousterwei 47, door Fatels opgekocht, niet voldoende kon bergen. Maar sinds september 1985 konden er in het nieuwe ‘fabriekje’ aan de Langgrousterwei wortels verwerkt worden. Er was land aangekocht en een fabriek gebouwd naast de boerderij van Ljibbe en Griet Weidenaar aan de Langgrousterwei 47 voor de wortel-sorteerderij.
Het gebouw kon beschouwd worden als een grote koelcel met een inhoud van zo’n vijf miljoen kilo wortels. Er was een verwerkingshal met een grote wortel-inpakmachine. Ze werden schoon gemaakt, op grootte gesorteerd en op tien plaatsen gewogen en ingepakt.
Distributie werd geregeld vanuit de Firma in Castricum.

Pier Soepboer van Nes was commissionair voor Fatels. Hij zorgde voor het contact en de afspraken / contracten met de boeren.

Fatels werd overgenomen door Bakker Barendrecht; Fatels had meerdere B.V. ‘s :
- Strawberry Queen
- Frutera Crop - Enspijk
- Holland Crop - Ossendrecht
- Holland Crop - Oosternijkerk

Er werd in het begin hoofdzakelijk peen opgeslagen en verwerkt. 
Na een jaar kwamen daar al snel bloemkool, broccoli en koolraap bij. Allemaal op contract.
Broccoli was toen een nieuwe teelt, het leek op groene bloemkool en komt oorspronkelijk uit Italië. 

In 1988 kwam er een nieuwe manager en werd begonnen met 100 ha. ijsbergsla.  1988 Sla oogstmachine    
Er waren drie slamachines om te oogsten, waar 25 man per machine op werkten.
Uniek was ook de aanschaf van een mobiele vacumeer-ketel waar 8 pallets ingingen met sla. Binnen 20 minuten werd de temperatuur terug gebracht naar 3o C. Uniek in Nederland.
Het wortelafval, zo’n 20 ton per dag werd opgehaald door Meindertsma, deze bracht het naar Heerke Kloosterman uit Foudgum die het bij boeren bezorgde. Eerder deed Aant Tabak dit.
Bijna elk jaar werd er bijgebouwd en/of verbouwd. Zo groeide het bedrijf snel zodat er op een gegeven moment ongeveer 30 man vast personeel in dienst was. 
In de loop der jaren werd de handel van peen en ijsbergsla verschoven naar Duitsland. 
Dat betekende minder werk, maar ook andere producten zoals biologische bloemkool, ijsbergsla en uien kwamen daarvoor terug, zodat we tot 3 juni 2005 met 20 man vast personeel en vele uitzendkrachten werkten.
Pieter Post plantte voor Holland Crop de ijsbergsla, de boeren zorgden voor bloemkool en broccoli.
Wist u dat broccoli in 7-8 week oogstrijp is en dat men probeerde twee maal per jaar te oogsten??
De uien werden verpakt voor Albert Heijn, eerder gebeurde dit in Zeeland. Men was dag en nacht uien aan het inpakken met 5-6 man. Voor kerst werd het ineens heel druk met peterselie verpakken voor verkoop in het hele land. Altijd hectisch, uitdagend en onder druk werken in een steeds groeiend bedrijf.
Aan het eind van zijn bestaan had Holland Crop het financieel lastig, vanwege het korte groeiseizoen en het bedrijf zat ver weg. De vervoerskosten werden te hoog.
Bakker Barendrecht was de laatste werkgever, Holland Crop was hier een onderdeel van.
In het begin werkten er twee mannen die de dagelijkse leiding hadden; van Kalkeren en Bras, zij woonden in de flatjes aan de Nijbuorren. Verder waren er zo’n 15 losse krachten, die voor drie maanden werden aangenomen. Buiten het seizoen stond de fabriek stil en was er ruimte voor onderhoud.
De fabriek had al vroeg moderne technieken voor de verwarming. De kachel werd gestookt met de warmte die uit de wortels kwam die in de koelcel kwamen. En het water werd opgevangen in zinkputten, gezuiverd en opnieuw gebruikt
Henk Solle begon bij Holland Crop okt. 1985, werkte daarvoor bij Pier Soepboer in Nes. Na dit zomerwerk ging hij naar Fatels als heftruck chauffeur. Later werd hij halchef.
Roel Sikkema werd kwaliteitsmanager en Harm Koree van Anjum was bedrijfsleider.
In 2005 werd het bedrijf door brand verwoest.
De 20 personen werkzaam bij Holland Crop vonden gelukkig allemaal redelijk snel ander werk.
Er kwam geen nieuwe Holland Crop op de Langgrousterwei.

Bron: De Doarpsskille, Roel Sikkema en Henk Solle.

© Tekst: Samengesteld Annie Bremer © Foto voorblad: Roel Sikkema
Lees meer



  • Disclaimer