Buurtwinkel Jappie en Annie Tanja


Buurtwinkel Jappie en Annie Tanja
©: Annie Bremer

Hoe was de dorpswinkel toen en wat kwam erna??

Buurtwinkel 1984 tot 1999         -  Zorg bedrijfje 2010 tot 2024

In oktober 1984 namen Jappie en Annie Tanja de dorpswinkel  in Oosternijkerk over van Broer Adema. Na een flinke herindeling zetten ze de winkel in Oosternijkerk voort.

Het was nog de tijd dat je als kleine ondernemer bij een landelijke supermarktorganisatie kon inkopen en dat de bakker het brood verkocht en de slager het vlees en dat er niet tegen elkaar werd geconcurreerd.

De artikelen werden nog handmatig geprijsd, de flessen waren allemaal nog van glas en moesten per soort gesorteerd worden. Versproducten kwamen 3 keer in de week ‘s morgens vroeg thuis, Vleeswaren en kaas werden in de winkel nog gesneden. Het bestellen gebeurde nog handmatig.

Veelal werden de boodschappen in de winkel door het personeel ingepakt en vaak ook nog in de auto gezet of het werd thuis bezorgd. Voor de ouderen werden de boodschappenboekjes opgehaald en bij elkaar gezocht en hierna thuis bezorgd, met 1 of 2 winkelmeisjes werd de winkel gerund en bij extra drukte sprong Annie vaak bij.

Veelal gebruikten de ouderen de bezorgmomenten om vooral even een praatje met de winkelier te kunnen maken. Roken in de winkel werd vooral door de eigenaar nog als normaal gezien.

Via vertegenwoordigers en ook regionaal werden er vaak producten ingekocht  met als doel hiermee een eigen folder  te kunnen invullen om een ieder en vooral de jongere gezinnen nog te interesseren in de dorpswinkel.

Humor was vaak het handelsmerk.

Zo probeerde Jappie Tanja de overgebleven chocolade letters te verkopen door middel van een aanbiedingskaart en deze aan te bieden met als opschrift: “ de oneven letters voor de halve prijs”.

Ook op een vraag van een klant voor het goedkoopste kratje bier, werd deze verwezen naar het onderste krat van de stapel van 10 kratten hoog. Op de opmerking van de klant maar hier missen wel 10 flesjes uit. Antwoorde de winkelier, juist daarom is het ook de goedkoopste.

In de december maand werkten alle ondernemers in het dorp samen door muziek bij de winkels in de straat te laten klinken en door middel van loten konden de dorpsbewoners leuke prijzen winnen.

In 1992 werd de winkel gereorganiseerd (heropening op 15 oktober) en ruimer van opzet, koelingen en diepvriezen en stellingen vernieuwd evenals het assortiment dat flink werd uitgebreid.

De dorpsslager was gestopt dus ook voor vlees kon men nu in de winkel terecht. Ook kon men voor de meest gangbare postzaken in de winkel terecht en pinnen was vanaf dat moment mogelijk.

Vaak was het ‘s avonds en in het weekend na sluitingstijd nog druk aan de voordeur waarin een ieder werd geholpen maar dit ging wel ten koste van de eigen vrije tijd. In 1996 besloten het ondernemend stel om in een tussenwoning op de Nijbourren te gaan wonen en het woongedeelte te verhuren aan een bloemisterij.

Op vragen uit het dorp om ‘s morgens vroeg jarigen ontbijt op bed te brengen was voor de winkelier niet de moeilijkste klus, al zat de schrik en bij sommige betrokkenen ‘s morgens om 6.00 uur al soms flink in.

Zorg bedrijfje 2010 tot 2024

Naast het drukke bestaan besloten ze in 1997 zondags een meervoudig beperkt jongetje op te vangen om zijn ouders te ontlasten.

In 1999 stopten Jappie en Annie met de winkel, ze breiden de opvang van kinderen met een beperking wat uit. Annie pakte tijdelijk haar oude vak in de ouderenzorg op, terwijl Jappie als vrijwilliger in de gehandicaptenzorg ervaring op deed, om hierna een omscholingstraject te volgen en te werken binnen een instelling voor mensen met een beperking.

In 2004 kwam het winkelpand weer beschikbaar en werd het geschikt gemaakt tot opvanghuis voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

In 2010 starten ze hier een eigen zorgbedrijfje, waar ook plek was voor pleegkinderen. Eind december 2023 stopten ze hiermee i.v.m. de pensioengerechtigde leeftijd.

Maar nog altijd komen de eerdere huisgenoten regelmatig langs in “hun” opvangomgeving.

Het bedrijf is gestopt, maar het huis / thuis en Jappie en Annie Tanja zijn er nog altijd voor hen.

© Tekst: Annie Bremer © Foto voorblad: Annie Bremer
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s