Onze tijd en onze roeping, 1988


Onze tijd en onze roeping, 1988
©: Gerrit Elzinga

Deze foto van de gereformeerde vrouwenvereniging werd gemaakt bij een speciale gelegenheid, want zij vierden volgens de Nieuwe Dockumer Courant van 17 november 1988, hun 50-jarig bestaan. In het artikel wordt vermeld dat er 27 dames van de partij waren, ongeveer evenveel als bij de oprichting van deze vereniging in 1938. Het aantal leden is daarna gestaag gegroeid tot een 50-tal, maar nadien is door vergrijzing dat aantal steeds meer teruggelopen totdat de vereniging in (???) werd opgeheven. Je vraagt je af waar de notulenboeken gebleven zijn die duidelijkheid kunnen verschaffen over de juiste data.

Die boeken waren in 1988 nog wel aanwezig want de dames Gerritje Elzinga en Renske Holwerda deden tijdens de feestelijke bijeenkomst (met een broodmaaltijd) in dorpshuis De Terp verslag van de geschiedenis van de vereniging. De dames kwamen in 1988 nog elke veertien dagen in vergadering bijeen. Een vrij nieuw initiatief was toen het bezoeken van ouderen door leden van de vereniging.

Bijzondere aandacht was er voor Baukje Kingma-van der Woude die vanaf het begin lid was geweest van de vereniging. Zij kreeg een speld met inscriptie en een bos bloemen. Ook voor Wietske Montsma was er een bos bloemen omdat zij al 35 jaar lid was.

Na publicatie van het bovenstaande in De Doarpsskille kon de volgende aanvulling gemaakt worden. De vereniging werd opgericht in november 1938 nadat er al vanaf januari van dat jaar vergaderingen waren gehouden. Als naam werd gekozen voor “Onze tijd en onze roeping”, pas in 1953 volgde toetreding tot de bond van gereformeerde vrouwenverenigingen. De vereniging bleef bestaan tot 11 november 2008 toen de vereniging precies 70 jaar oud was en er nog 9 leden waren.

Deze gegevens zijn afkomstig van Baukje Elzinga die er met Gerrie Elzinga voor zorgde dat de notulenboeken terecht zijn. Alle boeken vanaf het begin zijn nog aanwezig en naar het Streekarchief in Dokkum gebracht. Daar liggen door toedoen van Geert en Eelkje Linthof sinds een paar jaar ook alle notulenboeken van de hervormde vrouwenvereniging, terwijl Tine Jousma-Postma ervoor zorgde dat ook de boeken van de opgeheven NCVB daar terecht zijn gekomen. Prachtig dat alle vrouwenverenigingen hun archieven veilig gesteld hebben! 

Boven v.l.n.r.: Aukje Bakker, Riemke Feenstra-Bosgra, Trijntje Heeringa-Bosgra, Baukje Elzinga-Rispens, Geertje Jongeling-de Jager, Pietje Holwerda-Torensma, Tjitske de Vries-Dijkstra en Tine Jousma-Postma.

Midden v.l.n.r.: Gerritje Elzinga-Post , Grietje Bergema-Weidenaar, Renske Holwerda-Triemstra, Gepke Jongeling-Eisinga, Anna Heeringa-Buurmans, Wietske Montsma, Baafke Weidenaar-Talstra, Geertje Buwalda-Braaksma, Baukje Sijtsma-Cuperus, Anneke Braaksma-de Vries, Grietje Weidenaar-Swart, Sibbeltje de Jong-Lolkema.

Voor v.l.n.r.: Jitske Sijtsma-Cuperus, Antje Elzinga-van Huizen, Baukje Kingma-van der Woude, Anna de Jager (de presidente van de vereniging), Anna Post-Vonk, Hieke Kloostra-de Vries, Djoke Visser-Dijkstra. 

Tijdens de laatste vergadering van “Onze tijd en onze roeping” werd een foto gemaakt van de laatste 9 leden, die hieronder te bewonderen is.

Achter: Tine Jousma-Postma, Aukje Bakker, Baukje Elzinga-Rispens, Ydske Dorhout-Boersma, Annie Brouwer-Hansma

Voor: Gerrie Elzinga-Post, Riemke Feenstra-Bosgra, Renske Holwerda-Triemstra en Pietje Douma-Douma.

Zie ook de erfgoedmarkers bij de onderstaande foto's

Colofon

De Doarpsskille, januari en maart 2014

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Gerrit Elzinga
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s