Verslag Reünie 150 jaar Chr. Onderwijs


Verslag Reünie 150 jaar Chr. Onderwijs
©: Jeanette Terpstra

Vooraf had de reüniecommissie toch wel wat bedenkingen (en soms slapeloze nachten!) over het welslagen van de Reünie ter ere van het 150-jarig bestaan van het christelijk onderwijs in Easternijtsjerk op zaterdag 26 mei 2018.
Immers het aantal deelnemers aan dit evenement bedroeg zo’n drie weken voor de bewuste dag nog slechts 110 personen; hoe zou het komen met het weer, zou alles op het schoolplein kunnen plaatsvinden of zou iedereen naar de grote zaal in De Terp moeten verhuizen; zou er genoeg parkeerruimte zijn nu én het tweede én het eerste elftal van Ropta Boys hun wedstrijden thuis moesten afwerken en de 70 parkeerplaatsen bij het sportveld niet gebruikt konden worden; hoe zou het komen met de financiën omdat de reünie gratis te bezoeken was en er toch onkosten werden gemaakt?
Gelukkig losten deze problemen zich allemaal in de laatste dagen voor het feest vanzelf op: vooral in de laatste twee weken liep het aantal deelnemers snel op tot dik boven de 300 deelnemers, zorgde Piet Paulusma voor geweldig weer, stelde Van Kammen extra parkeerruimte beschikbaar en waren middenstanders en deelnemers genereus en stelden financiële middelen beschikbaar (in de melkbussen deponeerden de reünisten maar liefst € 535,- waarvoor hartelijk dank!!) zodat de organisatie (kantje-boord) quite kon spelen.
Al even na 11 uur die zaterdagochtend meldden zich de eerste belangstellenden in het schoolgebouw en tot ruim na half 6 ’s middags waren er steeds gasten in het schoolgebouw aanwezig. Ze konden genieten van een nagemaakt ‘oud schoollokaal’, van ruim 150 schoolgroepsfoto’s, schoolplaten, schoolboekjes en van vele films die in twee lokalen werden gedraaid. 
Maar natuurlijk draaide het vooral om de ontmoeting met oude vrienden en bekenden. Al voor en tijdens de door zo’n 80 mensen bezochte lunch was het een ‘gekakel’ van jewelste. Dat ging door op weg naar het schoolplein waar de reünisten zich konden registreren en een Extra Editie van De Doarpsskille in ontvangst konden nemen. Drumband U.D.I. (met heel veel jeugd!) begeleidde de reünisten en gaf ook op het schoolplein nog een nummertje ten beste. 
Van de toespraak van directrice Michelle van der Sluis en de samenspraak van de heren Van Toorn, de Groot en Bouma (voormalige directeuren van de school) hebben velen weinig opgevangen want steeds maar weer was het: ‘Hé, bisto der ek? Hoe giet it? Wy moatte aanst al efkes prate, hear! Hast Kees al sjoen? Komt Klaske ek? ‘ enz. enz.

Na de toespraken gingen velen de school in, anderen maakten hun opwachting bij de fotograaf die leeftijdsgewijs hele groepen op een ‘nieuwe’ schoolfoto zette. Ook de beide kerken en Het Lokaal werden goed bezocht. In de Sint Cecilia werden schoolplaten met een bijbels karakter vertoond en kon iedereen zijn herinneringen aan dit kerkgenbouw op papier kwijt. In De Bining werden foto’s en films vertoond van kerkelijke activiteiten van de PKN-Oosternijkerk, zo kon eenieder op de beamer zien dat ook de kerkelijke gemeente Easternijtsjerk met haar tijd meegaat. In Het Lokaal waren de meesten stomverbaasd om te zien hoe mooi dat was geworden na de ‘restauratie’ van vorig jaar. De meesten herinnerden het zich nog als ‘schoollokaal’, als peuterspeelplaats of plaats van samenkomst bij begrafenissen of van vergaderingen van de jeugdclubs; dan is er toch veel veranderd!Op het schoolplein kon iedereen genieten van een gratis ijsje, wie het dorp (of Bollingwier) wilde bekijken kon een ritje maken met de Tuk Tuk, de jeugd maakte plezier in het springkussen of met de bouwblokken terwijl de ouders alvast een drankje pakten op ‘het terras’ voor De Terp. Drumband U.D.I. liet zich geregeld horen, terwijl brassband U.D.I. om half vijf een concert gaf op het veldje voor De Terp. Rond vijf uur waren de meesten toch wel zo’n beetje verzameld bij De Terp waar tientallen stoelen en tafeltjes in de grasveldjes een schitterend gezicht boden van nog steeds niet uitgeprate reünisten. Sjerk Faber zorgde met zijn accordeon voor een gezellig achtergrondmuziekje, terwijl ook van het voetbalveld teruggekeerde ‘schoolmaten’ het gezelschap reünisten aanvulde. In totaal hebben zeker ruim meer dan 400 mensen deelgenomen aan deze gezellige reünie.
Het werd tijd om de inwendige mens wat te versterken, ook daarvoor was gelegenheid in De Terp. Een Chinees buffet stond klaar in de ene zaal, de grote zaal was veranderd in een eetzaal, maar heel veel reünisten namen hun bordje mee naar buiten om nog maar steeds van het mooie weer te kunnen genieten. Wie een tweede (of een derde?) keer wilde inscheppen, werd niet tegengehouden en het ijsje na smaakte ook prima. Er kan niet anders gezegd worden dan dat personeel en (vooral!) vrijwilligers van Dorpshuis De Terp een geweldige prestatie hebben geleverd door zoveel personen van een natje-en-een droogje te voorzien: Hulde!

Na een uur of zeven werd het toch wel tijd om weer richting huis terug te keren, sommigen zaten al vanaf half twaalf op een vast plekje in (of buiten) De Terp, maar anderen konden er maar niet genoeg van krijgen en ‘het was nog lang onrustig’ in de omgeving van De Terp. Volgens de verhalen was het bier later op de avond op en moest er her-en-der nog wat worden opgehaald om de dorstige kelen te smeren. Het bleef immers ook mooi zacht zomerweer.
Na het weekend was nergens in het dorp meer te zien wat een geweldig feest zich die zaterdag had afgespeeld, alles was weer netjes opgeruimd. Nou ja, hier en daar waren er nog wel wat vervolg-activiteiten. Zo werkte Jacqueline Solle hard aan de montage van de opnamen die zij zaterdag had gemaakt en bracht Tirza van der Velde een USB-stick vol foto’s van blije reünisten naar school. Intussen komen er al vele bestellingen binnen van reünisten die de film van 40 minuten die van de Reünie is gemaakt, in hun bezit willen hebben als een tastbare herinnering aan deze zeer geslaagde gebeurtenis. Ook leuk om later nog eens rustig te bekijken.
De reüniecommissie wil iedereen héél hartelijk dankzeggen voor de geweldige medewerking die zij van zeer velen, in woord en/of daad, financieel en/of spiritueel, heeft ondervonden. Het zijn er teveel om op te noemen, maar er is weer eens gebleken waarin een klein dorp groot kan zijn. 
Heel Hartelijk Dank!

De reüniecommissie: 
Michelle van der Sluis, Ans Machiela, Peet Kuiper, Aukje Sikkema, Natasja Wagenaar, Anna Meinsina Visser en Reinder Tolsma.

Colofon

De Doarpsskille Reuny Edysje, september 2012

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Jeanette Terpstra
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s