De Dobbe


De Dobbe
©: RT, foto 2021

Dit is de nieuwste straat in het dorp met een bebouwing vanaf 2019. In het plan Lou Sânen werd eerst de straat Lou Sânen gerealiseerd, vanaf 1998, loodrecht op de Mûnewei. Toen het eerste gedeelte vol was, werd achter de noordelijke rij huizen van de Lou Sânen een rijtje huizen aan een nieuwe straat gebouwd waarvoor de naam De Dobbe werd gekozen. Nou klopt die naam niet helemaal want in de stukken land waarop Lou Sânen verrees, was er geen dobbe, maar wel één stuk land verder richting de hervormde kerk. Mochten er in de toekomst nog meer huizen in het plan Lou Sânen gebouwd worden dan is er aan de overkant van de waterpartij nog plaats voor 12 woningen aan De Dobbe.

Een dobbe is een gegraven kuil voor de opvang van drinkwater voor mens (vroeger) en dier. Een dobbe wordt gevuld met regenwater, maar er komt ook grondwater naar boven, het zogenaamde welwater. Sommige dobben hebben ook een natuurlijke oorsprong. Voor er in het dorp sprake was van een waterleiding hadden de meeste huizen een regenwaterbak voor het drinkwater. Was in een droge zomer de bak leeg dan kon men water uit de dobben halen of water uit de grote regenwaterbak van de kerk halen, maar daar moest voor worden betaald. Deze bak werd gepacht en de pachter wilde natuurlijk wel iets terugzien van zijn pachtsom: een dubbeltje per emmer!

In Easternijtsjerk waren vanouds zeker vijf dobben waarvan er nu nog twee over zijn: eentje op Sjoarda en eentje net buiten het dorp aan de Ropsterwei. Verdwenen zijn de dobben dicht bij de hervormde kerk (waarnaar deze straat is vernoemd), eentje aan het begin van de Lytse Buorfinne en eentje net buiten het dorp aan de Langgrousterwei. Deze laatste is verdwenen toen de groenteverwerkingsfabriek Holland Crop werd gebouwd.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 2021
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s