Slagerij Bote Holwerda


Slagerij Bote Holwerda
©: Bote en Djoke Holwerda

Slagerij Bote Holwerda


Bote Holwerda was 16 jaar toen hij ging werken bij zijn oom Brand in de slagerij.

Foto 1970 met oom Brand in de slachterij in Easternijtsjerk.

>>>>>>>>>>>>>>

Bote ging cursussen volgen en behaalde de nodige diploma’s voor de slagerij.
Maar eerst moest de dienstplicht worden vervuld van 1½ jaar.
Daarna was hij werkzaam in verschillende filialen van slager Dijkstra Damwâld. In deze tijd werd opnieuw een cursus gedaan voor ‘keurslager in vlees’.

Toen oom Brand ziek werd hadden hij en zijn vrouw Pietsje geen kinderen die de slagerij over konden nemen. Er werd besloten dat Bote en Djoke de slagerij en het woonhuis over gingen nemen, dat was in 1978. Toen was inmiddels zoon André geboren.
Met deze overname behield Easternijtsjerk een slagerij. De feestelijke opening haalde de krant

In 1979, een jaar later, was er de ‘sneeuwstorm crisis’. 
Een anekdote uit die tijd:
In 1979 haalde Bote bij Siemen en Pietsje Miedema aan De Lyts Ein een koe op uit hun schuur en twee varkens van de mesterij van Siemen. Deze mesterij/loods stond bij Theunis en Jannie Faber achter en is inmiddels gesloopt. Bote liep met koe en varkens over De Lyts Ein naar de slachterij aan De Buorren om ’s avonds te kunnen gaan slachten. Dit om de dorpsbewoners van vlees te kunnen voorzien.
Maar eerst moest de Keuringsdienst gebeld voor toestemming. Het antwoord van hen was: “Nood breekt wet, sla maar dood”. En “jij kan zelf wel zien of het beest gezond is”.

Anekdote 2
Dominee Arie Wilschut wilde het slachten wel eens zien en vroeg Bote hier naar. Gekleed in overall en laarzen aan keek dominee toe hoe de koe de slachterij binnen kwam lopen. Toen de koe dood geschoten moest worden, betrok het gezicht en …….

Hulpen in de slagerij waren:
- Bonnie Holwerda, weekendhulp
- Bertus van der Kooi uit Ternaard, hulp op vrijdag in de slagerij
- Jannie Faber, schoonmaak
- Aukje Jongeling, huishouding en slagerij
- Sita Bergema-Sijtsma, hulp in de winkel

Bote en Djoke hebben de slagerij-winkel 9½ jaar gehad en toen overgedaan aan de familie Schreiber. Voor eigenaar Schreiber kwam Hansma naar ons dorp om de slagerij te runnen. In datzelfde jaar werd dochter Mirjam geboren.

Daarna vond Bote zijn draai in de supermarkt C1000, de eerste 2½ jaar in Holwert, daarna 9 jaar in Feanwâlden. Hierna werkte hij tien jaar in de Kopak supermarkt in Kootstertille, deze is toen overgenomen door Poeisz supermarkten. Hier kon hij zijn werk houden in de slagerij en op de afdeling vlees en vleeswaren om alles in goede banen te leiden, als chef-slager.
Bij Poeisz heeft Bote 18 jaar gewerkt tot aan zijn pensioen.
In totaal is hij 51 jaar als slager werkzaam geweest.
Na het huwelijk in 1972 woonden Bote en Djoke aan De Lyts Ein 20. 
Daar werden Dieta en Peter geboren. Vijf jaar later verhuisden ze naar de slagerij aan De Buorren 10.

Bote vertelt dat zijn pake, Tjeerd Holwerda, half timmerman en half slager was aan De Steeg (Ropsterwei 2) in Easternijtsjerk. Pake Tjeerd is te zien in de film van 1964.
Anekdote van pake:
Pake werd geroepen bij een overlijden, want hij timmerde de doodskisten. Toen hij ter plaatse kwam om de maat te nemen voor de doodskist, bleek de persoon toch nog in leven.
“Kom over een paar dagen maar weer”, zeiden ze tegen pake.


Bote en Djoke Holwerda vertellen, november 2024
Tekst Annie Bremer

© Tekst: Annie Bremer © Foto voorblad: Bote en Djoke Holwerda
Lees meer