Langgrousterwei 15, foto 1965


Langgrousterwei 15, foto 1965
©:

In 1965 had deze boerderij nummer J 213.
Er waren destijds nog geen officiële straatnamen (die kwamen pas in 1974), elke woning kreeg een dorpsnummer, in dit geval 213. Elk dorp in de gemeente Oostdongeradeel had een eigen letter: Aalsum had een A, Eanjum een B enz. Op die wijze kreeg Easternijtsjerk de J toegewezen. Dat gaf nog wel eens vergissingen want Nijewier had een I en een lange I leek erg veel op een J !!
Nadeel van deze werkwijze was, dat als er een nieuw huis werd gebouwd, er extra nummers moesten worden geplaatst. Dat loste men op door achter het nummer een letter te zetten. Zo woonde ik in 1973 op J 145 F, nu De Lyts Ein 16.
Om de zoveel tijd werden (tot 1953!) alle nummers herzien en kreeg elk huis weer een nieuw nummer omdat er huizen waren verdwenen of bijgekomen of in tweeën werden bewoond (of juist niet meer). Dat was erg lastig want die nummers moesten door een schilder op de huizen worden geverfd! Tegenwoordig is dat allemaal veel gemakkelijker geworden met straatnamen, vaste huisnummers en postcodes.

Links:
Boerderij Langgrousterwei 15.
Deze boerderij werd in 1857 gebouwd door Johannes Pieters Faber, landbouwer. 
Tot 1918 bewoonden leden van deze familie de boerderij, waarna de familie Hartmans het eigendom overnam. 
Dirk Idses Hartmans woonde er van 1929 tot zijn overlijden in 1945. 
In de Hongerwinter kwamen familieleden uit Den Haag, het gezin van Pope en Jeltje Hartmans, naar hun broer. De jongste dochter kwam mee en de oudste zoon Dirk zat er ondergedoken. 
Twee andere dochters gingen naar tante Trijntje in Nijewier. Zij was huishoudster bij Ids Holwerda die de grote boerderij aan de Bredewei bewoonde: daar was plaats genoeg. 
In 1945 namen Johannes en Jel Blom-Boersma de boerderij over. Zij hadden een evacué in huis, Demilt, hij was timmerman en hielp mooi met de verbouwing voordat het gezin Blom van de Ald Tún naar de Langgrousterwei verhuisde. Blom had er een ‘Aardappelsorteerinrichting en Poterbewaarplaats’ in.

Rechts:
Boerderij Langgrousterwei 15, foto ong. 1975.
Toen ik in 1973 in de kost kwam bij de familie Blom-Boersma was er al geen aardappelhandel meer. Johannes molk een tiental koeien en verder waren er een 250 legkippen. De eieren werden aan huis verkocht wat Jeltje de bijnaam ‘Beppe Aai’ opleverde. 
In de grote loods zijn ook nog een tijdlang bevers gehouden, dat duurde niet lang maar de broeders Johannes en Easge Blom kregen er de bijnaam ‘De Bevers’ door. 
In 1977 verhuisden Johannes en Jel naar Langgrousterwei 1 (Boate’ Hoeke) en Bouwbedrijf De Wilde nam de oude boerderij en de loods over. Alles werd afgebroken en er kwam een nieuwe loods voor in de plaats met een riante woning aan de straatkant. 
Het bedrijf van De Wilde verhuisde in 1978 van de Ald Tún naar het nieuwe pand aan de Langgrousterwei 15.   



Links:
De nieuwe woning waar voorheen de boerderij stond, 2004

© Tekst: Erthee
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s