Bloemen Annesythia 1989 - 1996


Bloemen Annesythia 1989 - 1996
©: Anneke Faber

Op 9 augustus 1989 opende Anneke Faber de bloemenzaak op De Lyts Ein 2.
Anneke Faber en Tjalling Sijtsma hadden het huis gekocht in 1986.
Anneke werkte toen bij de RABO bank. Tjalling bij het PEB.
Toen Beppe Jantje Faber-Swart stopte met haar bloemenzaak “Fabers Bloemen” op de Buorfinne, nam Jappie Tanja de verkoop van bloemen over. Maar Beppe had wel een beding afgesproken. Als er een Faber een bloemenzaak wilde beginnen, dan zou Jappie Tanja weer stoppen met de verkoop. Op het moment dat Beppe stopte was Anneke nog te jong. 
Maar ze ging in de avonduren leren en een dag per week naar een particuliere vakopleiding in Aalsmeer, waarna ze ook het landelijk examen deed (Vakdiploma Bloemschikken) en glansrijk slaagde voor theorie en de praktijk werkstukken.
Ondertussen waren ze het huis, de voormalige bakkerij van Piet Buwalda, aan het verbouwen en maakten er een fraaie bloemenwinkel van. 
De winkel werd geopend onder de naam Bloemen Annefloor, zo hielden ze Open Huis en ontvingen ze vele gasten en felicitaties.
In oktober 1989 komt er een bericht in de krant dat Bloemen Annefloor genoodzaakt is de naam van de bloemenspeciaalzaak te wijzigen en verder gaat onder de naam Bloemen Annesythia.
Anneke adverteerde in de krant, clubbladen en Doarpsskille met opvallende teksten in de advertenties opgenomen (zie foto).
Al na twee jaar was uitbreiding van de winkel noodzakelijk geworden. Er is een aanbouw gemaakt vóór de bestaande winkel. Zo kon het assortiment uitgebreid worden. Naast tuin- en kamerplanten, boeketten en bloemschikkingen, kwam er nu glaswerk, potterie en droogbloemen bij en vele cadeau-artikelen.
Bruidsboeketten, corsages, bloemstukken op auto’s, grafstukken, er werd veel aandacht besteed aan dit speciale bloemwerk. 
Aleida Cuperus was de eerste vaste medewerker in de winkel. Zij werd opgevolgd door Natasja Iedema en Baukje van der Hout die beiden tot de overname van de winkel  zijn gebleven. Ook Dieta Holwerda heeft een tijd meegewerkt in de bloemenzaak.
Anneke stond verschillende keren op de Expo, de eerste keer nog vóór de winkel open was, in 1989. Ze waren toen al wel bezig met het maken van plannen voor de verbouwing van de bakkerij. De EXPO was toen een mooie manier om alvast reclame te maken voor de opening in augustus. Vader Theunis Faber had alle bloemen en planten ingekocht en de verkoop deed ze met haar ouders, Tjalling en broer Theun.
Ook in 1991, 1993 en 1995 was ze van de partij en was vooral druk met de aankleding van stands van andere bedrijven en het leveren van bloemen voor de diverse activiteiten in en rond de Expo. 
Voor elk seizoen kreeg de winkel en het assortiment een nieuwe look.
Er zijn ook honderden kaatskransen gemaakt, een heel karwei, waar ze al vroeg in de week aan begon. De bloemen moesten volop in bloei zijn en het groen als basis moest om de krans vastgezet worden. Eerst een stalen frame, later werden hoepels van wilgenteen gebruikt als basis.
Het was en werd steeds drukker met een winkel aan huis. En met alle hulp in de winkel en in huis, bleek de zaak niet rendabel en altijd druk.
Vóór kerst 1996 is de winkel dicht gegaan en verhuisde de familie Sijtsma - Faber naar Dokkum.

Naschrift:
In 1997 begon ze haar eigen administratiekantoor: Bureau Faber. In dat jaar begon ze ook de boekhouding te doen van Faber Bloementransport, toen nog een vennootschap van haar ouders en beide broers. 
Vanaf 2004/2005 deed ze ook personeelszaken van het bedrijf. Na de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde, werd het aandeel in Faber Bloementransport steeds groter (administratie, financiën, personeelszaken en managementondersteuning). 
Later werd Anneke Faber mededirectielid in het familiebedrijf Faber Bloementransport.

mei 2024

© Tekst: Annie Bremer © Foto voorblad: Anneke Faber
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s