De Buorren-3 - De foto's


De Buorren-3 - De foto's
©: RT

De Buorren, 1961. 
Dit is de enige mij bekende foto die vanaf de Boate' Hoeke richting het westen 'kijkt'. Ook de foto's uit Fen Fryske Groun hieronder kijken het westen in.
Links staan twee melkbussen bij de ingang naar de boerderij van Anne Ages de Jong en later Jaap Torensma.
Dan de stellage voor het bord met de aankondigingen/mededelingen bedoeld voor de dorpsgenoten, het huis van transportbedrijf Geert Sijtsma en het hoge dak van de woning bij loonbedrijf Post.
Hier stond tot 1929 de grote boerderij van de familie Heerma. Op 1 oktober van dat jaar brandde deze boerderij tot de grond toe af en pas in 1935 bouwde Kees van der Lei deze woning waarbij in de erachter staande loods een loon- en dorsbedrijf werd gevestigd.
Midden op de foto (met erboven het dak van de hervormde kerk) de zuivelwinkel van Haike Kingma, tot 1956 was hier een smederij.
Helemaal rechts de levensmiddelenwinkel van Romke Adema, voor hem van Pieter en Ymk Terpstra, na hem zijn zoon Broer Adema.
Links ernaast de restanten van een grote kop-hals-romp-boerderij, in 1901 afgebrand en sindsdien werd het voorste stuk in tweeën bewoond.
In de verte is nog net de hoek De Lyts Ein-De Buorren te zien waar drie huisjes naast elkaar stonden, in 1975 afgebroken om plaats te maken voor een woonhuis-postkantoor, nu bewoond door Waatse Elzinga.

De Buorren 1931, 1933, 1934.
Van De Buorren richting hervormde kerk bestaan ook nog drie bijzondere foto’s, afkomstig uit Fen Fryske Groun, een soort voorloper van de Friesland Post van tegenwoordig. Het laat mooi de situatie zien tussen de brand van de boerderij van Gerrit Enneüs Heerma in oktober 1929 en de bouw van De Buorren 6, het woonhuis met loods voor een loonbedrijf van Kornelis van der Lei in 1935.

Op de eerste foto is rechts nog de latere levensmiddelenwinkel te zien en links de woning na 1948 bewoond door Geert Ruurds Sijtsma die er een bodedienst-transportbedrijf had.
Geheel links de klimop van het in 1953 afgebroken huis, bewoond door Jan Tjallings Holwerda.

Op de tweede foto is duidelijk het lege terrein te zien, alles van de afgebrande boerderij is verdwenen, het terrein is al geschikt gemaakt voor Van der Lei.
De bouwsels horen bij de smederij en de slagerij, nu De Buorren 8 en 10.

Op de derde foto is de situatie van nog dichterbij afgebeeld met links het witte hek naar het boerderijgedeelte van de woning van later Geert Sijtsma.
Aan de muur van de smederij hangen ‘silen’, het haamhout waarmee de paarden vast werden gemaakt aan de wagen.
Aan de wit-rood (?) geverfde paal zit een waarschuwingsbord vast, maar waar voor gewaarschuwd werd, is niet duidelijk.
Heel bijzonder is de vorm van de elektriciteitspalen, zo te zien gemaakt om er in te kunnen klimmen.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s