Doktersfiif


Doktersfiif
©: Van der Meulen, Sneek

Aan de Langgrousterwei stonden sinds 1920 vier blokjes van twee huurwoningen, het waren de eerste huizen van de Woningstichting Oostdongeradeel. Aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw waren die wel aan vervanging toe. Daartoe werd een geheel nieuw uitbreidingsplan uitgewerkt met zowel bejaarden- als gezinswoningen. Deze woningen konden in 1970 in gebruik worden genomen waarbij veel bewoners van de oude huurhuizen aan de Langgrousterwei verhuisden naar dit nieuwe plan.

Toen in 1974 de straten in ons dorp voor het eerst een echte naam kregen, werd aan dit nieuwe plan de naam Doktersfiif toebedacht. Zo’n naam vraagt natuurlijk om een uitleg: hoe komt zo’n naam eigenlijk tot stand? De naam betekent eenvoudig: de vijf van de dokter. In dit geval niet de vijf vingers of de vijf kinderen van de dokter, maar de vijf pondematen land van de dokter. Zoals al verteld bij De Terp woonde er aan die straat jarenlang een dokter. In een tijd zonder auto’s gebruikte de dokter een koets voor het bezoek aan zijn patiënten. Voor de koets liepen natuurlijk paarden en die moesten, als ze niet voor de koets liepen, een stuk land hebben waar ze konden grazen. Dat stuk land lag aan de overkant van De Terp, maar was bereikbaar vanaf de Langgrousterwei (ergens bij nummer 24?). De dokter had zelf ook de ingang aan de Langgrousterwei. Zo ontstond in de volksmond ‘de doktersfiif’ voor dat stuk land van vijf pondematen aan de Langgrousterwei. Door deze naam aan het nieuwe plan te geven, is deze oude naam voor de toekomst bewaard gebleven.

Op de plek van de eerste drie huizen aan de Doktersfiif stond van 1959 tot 1973 de eerste kleuterschool, daarna werd er een nieuwe gebouwd aan De Terp. Een tweede belangrijk gebouw was dorpshuis De Terp, in 1965 na veel aandringen bij de gemeente en ettelijke andere instanties, tot stand gekomen. Na een aantal eerdere uitbreidingen werd in 2023 de grote zaal geheel vernieuwd en uitgebreid zodat het dorpshuis weer klaar was voor de toekomst.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: Van der Meulen, Sneek
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s