Groenteschuur - Siemen en Pietsje Miedema


Groenteschuur - Siemen en Pietsje Miedema
©:

De groenteschuur van Pietsje Miedema was gevestigd aan De Lyts Ein 19. Maar in 2025 is het geen groenteschuur meer. Pietsje verkoopt geen groente meer, maar wel eieren, zelfgemaakte spullen en gewekte groente.

Maar het verhaal van Siemen en Pietsje Miedema begint al eerder. Siemen Miedema (van Ternaard, geboren in Ingwierrum) trouwde in 1966 met Pietsje Bergema. 



Siemen 24 jr en Pietsje 26 jr, gemaakt in nov. 1966 pas getrouwd op het huwelijksfeest van een vriend in Kloosterhaar.

Ze zijn begonnen op Wie, waar ze acht jaar gewoond hebben. Pietsje naaide in die tijd gordijnen voor Brouwer in Dokkum en Siemen werkte bij Jaap Holwerda, veeboer onder Nes. Toen deze boer stopte en Jentsje Weidenaar het overnam, ging Siemen naar de Tilkema’s als vrachtwagenchauffeur.

De familie Bosgra woonde destijds in het huis waar Foppe en Ineke nu wonen. Toen Meint Bosgra in 1973 overleed kon de familie daar niet blijven wonen, zij verhuisden naar De Lyts Ein 18.
Siemen en Pietsje kwamen in het Bosgra-huis te wonen, waar Christiaan is geboren. Eddie en Leo kwamen ter wereld op Wie.
Siemen begon ondertussen met biggen / zeugen en ging bij de Tilkema’s weg. Hij kwam bij Wim Bakker in dienst in Nijewier. Deze had een gemengd bedrijf; vee, aardappelen, graan en bieten enz.
De biggenschuur stond aan De Lyts Ein waar nu de woning van Theunis en Jannie Faber staat. Maar toen werd door de gemeente de grens van het dorp Easternijtsjerk verlegd en was een bedrijf met biggen niet meer toegestaan binnen de dorpsgrens en moest het hok weg.

Siemen en Pietsje hebben met hun kinderen hierna een jaar gewoond aan de Sânewei (tussen Ropta en Ljussens). Daar was Pietsje vooral ziek van heimwee, ze miste mensen om zich heen. De kinderen werden wat groter, bleven na school wel bij vrienden en Siemen was hele dagen aan het werk. Ze hebben daar nog wel een korte tijd biggen gehad.

In 1986 kwam het huis van Theunis en Jannie Faber (nu Jan Wybren en Jolanda Faber) vrij. Dit werd gekocht, daar hebben ze zes jaar gewoond. Er werd toen witlof verbouwd.
In deze tijd kregen ze een flinke schade te verwerken, doordat een boer die de witlof koelde de hele lading liet bevriezen. Niemand was hiervoor verzekerd en dat betekende een enorme financiële strop. Want de opbrengst kwam pas binnen als de lading was verkocht. Het huis moest worden verkocht. (Nieuwe eigenaar werd fam. Th. Faber)

Siemen en Pietsje kregen een huurhuis aan De Nijbuorren 8. Siemen huurde een stuk land achter de huizen aan de Lyts Ein. Daar verbouwde hij bloemkool, sla, andijvie, rode en witte kool en aardappelen. Wat er teveel was werd in een kist aan de weg gezet op de Nijbuorren voor verkoop.

Foto aardappelen zetten op het land tussen Wetzens en Aalsum

Siemen wilde nog wel eenmaal verhuizen maar dan naar De Lyts Ein 19. Daar woonde beppe Goaits Elzinga, haar man Lieuwe was overleden. Toen zij naar het bejaardenhuis ging en niet lang erna overleed is dat huis in jan. 2000 gekocht. Ze hadden de maand ervoor, dec 1999 net het huis gekocht aan de Nijbuorren, met gelukkig goede afspraken met o.a. de woningbouw, zodat verkoop genoeg opleverde om De Lyts Ein 19 op te knappen.

Pietsje verdiende met gordijnen naaien voor Brouwer Dokkum en Postma Ternaard. Ook naaide ze heel wat vlaggen voor de Vlaggencentrale Dokkum. Van deze verdienste konden ze de peperdure rekening van gas en licht betalen voor de kassen (12 á 13.000 gulden)

Ze verkochten eerst de groente aan de weg, totdat Siemen de schuur had vertimmerd. Bij de verbouw viel hij door het dak, in het ‘bûthús’ op de grond. Met een bekkenbreuk belandde hij voor een week in het ziekenhuis.

De groenteschuur 2001   

Wat Siemen op het land verbouwt, kan men bij Pietsje kopen,
vers van het land op tafel (
tekst 2001)

Pietsje maakte in de groenteschuur alles klaar, verpakte groente en deed de prijzen erbij. Er stond een weegschaal, waar gewicht en prijs in beeld kwam. En er was een kassa waar klanten zelf hun geld in deden en konden wisselen. Een bezienswaardigheid voor mensen uit de Randstad die vol verwondering zich afvroegen hoe vaak daaruit werd gestolen.
Pietsje vertelt dat er eenmaal twee flessen wijn werden gemist en een praktisch lege kassa werd aangetroffen. Op dat moment waren er meer regionale diefstallen en bleek de auto gestolen te zijn in Rotterdam.

Siemen was altijd actief, op het land en ook toen hij ziek werd in 2016. Hij was altijd te vinden in zijn werkplaats / schuur, bezig met zijn tractor Massey Ferguson. Velen kwamen daar even een praatje maken, wat erg op prijs werd gesteld. Simon Taekele Miedema overleed 15 mei 2018.

Tractor helemaal opgeknapt   

Pietsje verkocht daarna nog tot 2022 groente, die ze geleverd kreeg van Mollema, Nes. Toen deze stopte met het bedrijf ging Pietsje alleen door met de verkoop van eieren.
Daarnaast maakt ze courgette in het zuur (heerlijk bij bruine bonen, sperziebonen, nasi of bami). Verder verkoopt ze geborduurde kaarten, babykleding, sokjes, knuffels en andere zelfgemaakte spullen. Kleinzoon Sietse haalt nu voor haar de eieren.
Pietsje blijft actief bezig, haar naaiatelier laat zien dat er nog hard gewerkt wordt. Er liggen nog een aantal kledingstukken te wachten op reparatie en ze breit nog altijd sokken.

Op moment van schrijven heeft ze haar 85ste verjaardag achter de rug, gevierd met kinderen en kleinkinderen. Vastgelegd in een prachtig fotoalbum.

Opgetekend door Annie Bremer
juni 2025



© Tekst: Annie Bremer
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s