Mûnewei - De foto's


Mûnewei - De foto's
©: RT

Mûnewei, 1936.
Het is volop zomer waardoor de huizen een beetje verscholen zijn achter het gebladerte van de aanwezige bomen.
De auto staat voor het huis van dokter Dekker; hij liet dat huis in 1935 bouwen en heeft er tot 1966 steeds gewoond.
Daarna werd het huis verhuurd en gebruikten de achtereenvolgende dokters van Ternaard het tot 1993 om er spreekuur te houden.
De inmiddels verdwenen bruggetjes over de sloot herinneren er aan dat deze huizen zijn gebouwd op voormalig bouwland, de elektriciteitspalen hebben intussen vervanging gekregen onder de grond.
Linksachter de boerderij die in 1871 “andersom” werd gezet, rechts daarnaast het elektriciteitshokje dat midden op het kruispunt staat.
Het zou nog tot in de jaren vijftig duren voor dat hokje op het kruispunt, een sta-in-de-weg voor het toenemende (auto)verkeer werd opgeruimd. Daarna werd er een nieuw elektriciteitshokje gebouwd achter het huis van De Buorren 15. Dat staat daar nog steeds.

De Mûnewei, 1948.
Er zijn vier oude ansichtkaarten van de Mûnewei bekend, drie van buiten het dorp richting de dorpskern (zoals deze) en de vierde juist vanaf de Boate’ Hoeke het dorp uit.
Op twee ervan staat de naam waaronder deze straat vanouds bekend was: De Dockumerwei. Bij de straatnaamgeving in 1974 werd als naam van deze straat gekozen: Mûnewei. Dat is een herinnering aan de molen die van 1872-1893 achter de woning Mûnewei 3 stond.

Op deze foto staan nog de bruggetjes over de sloot langs de rechterkant van de weg, in de jaren zeventig zijn deze bruggetjes allemaal verdwenen toen de sloot werd gedempt. Aardig is dat momenteel weer bruggetjes worden aangelegd aan de linkerkant van de weg waar nu huizen worden gebouwd. Op de foto uit 1961 hieronder is nog net de boerderij te zien waarvan op deze foto geheel rechts de oprit is te zien. In 1961 stond daar het naambord Ooster-Nijkerk. Dat bord staat nu een heel stuk verder de straat uit.

Mûnewei, 1961.
Voor de straatnaamgeving van 1974 heette deze straat de Dokkumerwei, oudere Easternijtsjerksters gebruiken deze naam trouwens nog steeds. De weg was een stuk smaller dan tegenwoordig, de bomenrij ontbrak nog en links was er nog een open veld in de vorm van twee stukken land van 7 pondemaat: de 'Lou (Pieters Heeringa) Sânen'.
Bij de boerderij rechts was het begin van de dorpskom, zie het prachtige oude naambord. De boerderij werd in 1927 gebouwd door de gebroeders Jousma voor Bouwe Pieters Lunstra. Na hem woonde zijn zoon Pieter Bouwes Lunstra er vanaf 1946. Later woonden er al jarenlang leden van de familie Dijkstra, eerst Sjouke Harmens en sinds 1983 Harm Sjoukes, nu is het een wonboerderij geworden.
Het huis ernaast, nu familie Wiebe Kuiper, werd in 1938 gebouwd voor Yme Willems Brunia, zijn weduwe woonde er tot 1956.
Het stjelpke precies midden op de foto, nu familie Pieter Postma, werd rond 1900 bewoond door leden van de familie Thomas Holwerda voor, in de jaren dertig, Harmen Sjoukes Dijkstra er een voermanderij stichtte.
De boerderij links op de foto werd in 1871 gebouwd door Lou Pieters Heeringa, de naamgever van de Lou Sânen. De boerderij stond voor die tijd precies andersom, met de ‘kop’ richting de Sint Caecilia. Lange jaren werd deze boerderij gebruikt door leden van de familie Heeringa, het laatst door Bearn Idses Heeringa. Hij werd wel ‘De Boer’ genoemd, dat deed hij zelf trouwens ook!, was lange tijd wethouder en loco-burgemeester. Na 1935 was Anne Ages de Jong hier de boer. Hij zat jáááárenlang in de feestcommissie en mede daardoor werd het land achter de boerderij vaak gebruikt als feestterrein.

Mûnewei, 1954.
Pas in 1974 kregen de straten in Easternijtsjerk officiële namen. Wat de inwoners destijds de “Dokkumerwei” noemden, kreeg toen de naam Mûnewei toegewezen als herinnering aan de molen die van 1872 tot 1893 aan het eind van deze straat heeft gestaan; een brand maakte een eind aan het bestaan van die molen.
Het tweede huis van links is het in 1935 gebouwde doktershuis, het derde huis stond hier al in 1915.
Een aantal bruggetjes is vervangen door een dam, maar dat de huizen oorspronkelijk op bouwland aan de andere kant van die sloot zijn gebouwd, is nog wel te herkennen.
De in de oorlog gekapte bomen zijn vervangen door nieuwe exemplaren die al behoorlijke afmetingen aannemen.
Dit is de enige (bekende) foto die vanaf de Boate' Hoeke richting Nijewier is genomen, de andere drie 'kijken' richting dorp.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s