Themmen Loonbedrijf en Kraanverhuur


Themmen Loonbedrijf en Kraanverhuur
©: Janneke Themmen

Bij Bedrijf in Beeld (in De Doarpsskille) krijgen we in 2011 een kijkje achter de schermen bij Peter en Janneke Themmen. Op dat moment de meest beroemde ouders van Dongeradeel, mede dankzij dochter Nynke. En uiteraard is ons dorp ook supertrots dat onze kersverse kinderburgemeester uit Easternijtsjerk komt.

Peter heeft in zijn prille kinderjaren in Grijpskerk gewoond.
In 1958 verhuisde het gezin naar Ferwert. Na een succesvol afgeronde MLS studie kwam de HLS in beeld. Eerst was er nog een mogelijkheid om via een uitwisselingsprogramma een jaar naar Amerika te gaan. Deze kans werd door Peter met beide handen aangegrepen en dus werd de University of Minnesota zijn volgende uitdaging. Eén jaar werd uiteindelijk drie jaar, want na Minnesota was California de volgende bestemming, waar Peter nog twee jaar verbleef. Uiteindelijk is door het Amerikaanse avontuur de HLS erbij ingeschoten.

In 1982 kwam Peter weer naar Nederland en heeft hij daarna acht jaar op de boerderij van zijn ouders meegewerkt. 
In 1983 kwam Janneke in beeld, Janneke was destijds secretaresse bij het GAK, deze functie heeft ze tot 1994 vervuld. In 1985 gingen ze samenwonen bij Ferwert.

Nadat Peter en Janneke in 1990 trouwden zijn ze naar Eanjum verhuisd, ze namen daar het loonbedrijf van Fr. de Beer over. 
In 1993 werd het kraanbedrijf van Frans Postmus overgenomen en in 1996 de agrarische activiteiten van loonbedrijf Post. 
In 2001 werd de agrarische tak overgedaan aan Wiep Dijkstra te Nes.

In 2011 is Themmen vooral een grondverzetbedrijf met daarnaast nog een deel agrarisch loonwerk. De personeelsbezetting bestaat uit vier medewerkers.
In het grondverzetwerk zijn er natuurlijk ook leuke anekdotes te vertellen, zo was er een klant die zijn tuin een beetje anders wilde inrichten. Er moesten o.a. wat heuveltjes komen. Dus Wiep Dijkstra (De Buorren) had de heuveltjes gemaakt, maar deze klant wilde alleen even kijken waar de heuveltjes het mooiste tot hun recht kwamen, dus even later mocht Wiep ze nog een aantal malen verplaatsen, zodat de betreffende klant de keus kon maken waar de heuveltjes het best gesitueerd zouden kunnen worden.

Peter heeft bovendien in 2004 de bedrijfsleiding van de ouderlijke boerderij overgenomen i.v.m. het overlijden van zijn vader en runt naast hun grondverzetbedrijf dus ook nog een akkerbouwbedrijf van 100 hectare samen met een vaste medewerker.
In april 2010 werden Eanjum en de bedrijfslocatie aan de Grienewei verruild voor de Langgrousterwei, deze stap werd mede genomen i.v.m. een betere bedrijfslocatie. 
Peter, Janneke, Martin (15) en Nynke (10) wonen hier met veel plezier. Peter en Janneke houden van reizen, muziek en de geneugten van het leven.  

Naast de drukke werkzaamheden van het bedrijf en de boekhouding reserveert Janneke ook nog de nodige tijd voor haar grote passie, cabaret! Met het cabaretgezelschap Noordenbos & Ko reist ze dan ook door heel Nederland. Inmiddels is ze al bijna 16 jaar actief bezig met cabaret.

De Doarpsskille, november 2011

P.S. Na 2011 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Themmen Loonbedrijf en Kraanverhuur.

© Tekst: Pieter J. Hoogland en Annie Bremer © Foto voorblad: Janneke Themmen
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s