Afbraak huis in Easternijtsjerk
Maar welk huis? En wanneer? Deze vraag werd gesteld aan de volgers van mijn Facebook-pagina. Achter op deze foto staat ‘Afbraak in Oosternijkerk’, maar geen naam of adres. ’t Is dus de vraag welk huis is dit? In de loop der jaren zijn natuurlijk meerdere huizen afgebroken, maar niet van elke afbraak is een foto gemaakt (denk ik). De directe omgeving geeft alleen een woning aan de rechterkant te zien. Daarbij lijken beide woningen in het verlengde van de straat te staan. Daarom heb ik een suggestie: De Buorren 15, met rechts de woning van Jappie Tanja, voorheen een kruidenierswinkel/supermarkt.
Aan De Buorren 15 stond eerst een boerderij, het achterste stuk daarvan ging in 1901 verloren door brand. Het voorste stuk, het woonhuis aan de weg, bleef bewaard en werd later in tweeën bewoond. Jarenlang na de afbraak van ook deze twee woningen bleef het terrein leeg. Dat inspireerde de buurtvereniging om tijdens de dorpsfeesten van 1979 hier een camping in te richten!
Er kwamen vele reacties op de vraag naar het juiste huis dat werd afgebroken. ‘Daar woonden Jelle en Afke de Vries aan de linkerkant en Wessel en Tet Dijkstra aan de rechterkant, naast de winkel van Tanja. Ik ben er geboren in 1947. (Anneke Wolsink-Dijkstra).
Mijn eigen idee was al De Buorren 15 en velen waren het met mij eens, ook de huidige bewoners. Bij toeval vond ik nog een foto van dit pand toen het er nog redelijk uitzag, 1965. Het is bij vergelijking tussen de beide foto’s volstrekt duidelijk dat dit pand bedoeld wordt met de ‘afbraakfoto’.
Blijft de vraag wanneer was dat? In ieder geval ná 1973 en vóór 1979 toen er Camping De Puinhoop werd gecreëerd. Wie weet het nauwkeuriger?
Gaatske Jongeling schrijft: Jelle de Vries, de leedaanzegger, woonde er met zijn vrouw, maar hij is verongelukt op Ald Tún. Weet niet of zijn vrouw er nog lang heeft gewoond. Was hij niet de man die deur aan deur kwam zeggen als er iemand overleden was? Ik zelf werkte toen ernaast bij Fam. Adema in de Winkel. Denk zelf dat het 1977 was, maar weet het niet zeker.
We houden daarom als jaar van afbraak 1977 aan.
Het heeft nog tot 1993 geduurd voor Klaas en Botine Bekker-de Boer hun nieuwe huis aan De Buorren 15 konden betrekken.
Yn de Buorren 15 hawwe noch mear minsken wenne. Yn 1947 binne myn âlders, Wessel en Tet Dijkstra, der kaam te wenjen mei fjouwer bern. Doe binne dêr noch twa berne. Ien keamer, twa bedsteden en in lange gong. Mei in lyts keamerke + bedstee. En noch in achterhûs/hok. Mei 8 persoanen yn in lyts hûske! (Y.Groenwold-Dijkstra)
Een plattegrond van de dorpskom uit 1832, ter verduidelijking van de situatie.
1. De Herbergh te Nikerck, later De Buorren 11
2. De boerderij van Wouda, in 1901 door brand verwoest
3. De boerderij van ‘Torensma’, toen nog andersom
4. Het terrein waar in 1890 de Gereformeerde Kerk werd gebouwd.
De andere panden zijn door iedere dorpsgenoot wel te herkennen, bijvoorbeeld de bakkerij/wagenmakerij naast de Herbergh te Nikerck, de Sint Cecilia, de voormalige schoolwoning van Foeke Sjoerds op de hoek en de gracht om de hervormde pastorie.