Thomas Eyck t.e.


Thomas Eyck t.e.
©: Annie Bremer

Thomas Eyck woont samen met Reina Weening aan de Ropsterwei 14.
Ook hond Lulu en de katten Suny en Polleke wonen op dit adres. Reina is werkzaam als raadsheer bij het hof van Leeuwarden / Arnhem. Thomas is uitgever en distributeur van karakteristieke en exclusieve hedendaagse vormgevingsproducten.

>>

>>Thomas Eyck in zijn werkomgeving 2013

Iedere Easternijtsjerkster heeft vast weleens de pakketten bij Jan Mook in de winkel zien staan, grote dozen met vaak overzeese bestemmingen. In negen van de tien gevallen is de afzender Ropsterwei 14 Easternijtsjerk. Ongeveer 3% van de collectie van Thomas Eyck vindt zo zijn weg in Nederland, de overige 97% wordt naar alle delen van de wereld verstuurd.

Thomas studeerde kunstgeschiedenis met als specialisatie vormgeving. Thomas en Reina woonden voorheen in hartje Amsterdam, zij hebben daar 10 jaar gewoond. Voordat ze naar Easternijtsjerk verhuisden. 
Reina werkte destijds bij een advocatenkantoor en Thomas werkte bij Koninklijke Tichelaar in Makkum. Het buitenleven trok als een magneet en ze gingen dan ook elk weekend met de boot erop uit. Het weekend werd steeds een beetje langer gemaakt, zodat ze zoveel mogelijk van het buitenleven konden genieten.

Hoe kom je vanuit Amsterdam in Easternijtsjerk terecht, welnu, de aanleiding was een bruiloft in Usquert. Toen Thomas en Reina in Usquert en omgeving waren. werden ze heel enthousiast over de rust en de ruimte. Vrij snel daarna gingen ze op Funda kijken wat er zoal aangeboden werd in het Noorden. De boerderij aan de Ropsterwei was precies wat ze zochten, een authentieke boerderij in goede staat. En bovenal een boerderij die niet, op een vaak lelijke wijze, is verbouwd.

Zoals eerder geschreven werkte Thomas bij Koninklijke Tichelaar in Makkum, bekend van de aardewerken tegeltjes. Thomas kwam na een ontmoeting met vroegere studiegenoot Jan Tichelaar, bij Tichelaar om voor het bedrijf meer met vormgeving te doen.
Thomas werkte hier van 2000-2007. Het interessante van het gesprek is dat je overstelpt wordt met wetenswaardigheden, die ik eerder niet wist. Bijvoorbeeld dat al het aardewerk van Tichelaar gemaakt wordt van klei uit het Friese Sopsum.

Op 1 januari 2007 startte Thomas met zijn eigen bedrijf onder het designlabel t.e. Bij sommige bedrijven heb je al een idee hoe desbetreffende bedrijven te werk gaan, bij Thomas bleek dat de werkelijke werkwijze totaal verschilt van mijn denkbeeld. Thomas vraagt elk jaar aan ontwerpers om een collectie voor hem te maken in een specifiek materiaal, dat vervolgens door een ambachtelijk bedrijf exclusief voor hem gemaakt worden. Heel vaak laat hij daarbij de aard van de te ontwerpen producten over aan de desbetreffende ontwerpers.

Dit jaar is dat bijvoorbeeld leer en keramiek, vorig jaar behang en een boek en het jaar daarvoor eikenhouten meubels. Er wordt meestal 1,5 jaar gewerkt aan een nieuwe collectie die in april 2014 zal worden gepresenteerd. De presentatie zal plaatsvinden in Milaan. Deze beurs, Salone Del Mobile, wordt ieder jaar gehouden in april.
De nieuw te presenteren producten worden tot dat moment op geen enkele wijze tentoongesteld of bekend gemaakt.
Thomas presenteert zijn producten altijd in de galerie in Milaan, de hele stad staat op dat moment in het teken van de beurs. Zelfs tot in de bakkerszaken worden de producten tentoongesteld. In totaal gaat het om ongeveer 800 labels. Deze beurs is niet bedoeld voor directe verkoop, maar wordt vooral massaal bezocht door de pers. Potentiële klanten kijken de daaropvolgende weken wat de pers schrijft.

Jaarlijks worden ook twee beurzen, in januari en september, gehouden in Parijs. Deze beurzen, Maison & Objet ( ongeveer 5 x de oppervlakte van de RAI), zijn wel verkoopbeurzen. Tussentijds presenteert Thomas zijn producten soms op een externe beurs, meestal gebeurt dit op uitnodiging. Dergelijke beurzen waren de afgelopen jaren in Miami, New York, Basel en Tokio.

 

Twee kunstobjecten, 2013

Verreweg de meeste producten worden verkocht aan galeries en musea. Alle producten worden ambachtelijk gemaakt in Nederland. Soms is er sprake van een gelimiteerde oplage, meestal echter niet.
De volledige collectie, eikenhouten meubels, van twee jaar terug is aangekocht door het Fries Museum en het Zuiderzeemuseum. Bij de opening staat deze hele collectie in het nieuwe deel van het Fries Museum. De achterliggende gedachte is om te laten zien dat met oude ambachten ook hedendaagse objecten kunnen worden gemaakt. De tegenstelling, maar vooral ook de overeenkomsten met de 18e eeuwse Hindelooper kamer en bovengenoemde design producten wordt hierbij belicht.

Thomas zou graag zien dat mensen meer besef krijgen dat producten op hun reële waarde worden geschat. Het maken van producten kost tijd en dus geld. Als je ergens een broek ziet hangen die € 20,= kost, dan kun je ervan uitgaan dat bij de productie ervan ergens iets mis gaat. Werknemers die zwaar onderbetaald worden of misschien wel kinderarbeid.
Thomas heeft mij in ieder geval geënthousiasmeerd met zijn werkwijze en denkwijze. Dank voor het innemende gesprek en de hartelijke ontvangst.
De nieuwe collectie was te bekijken van 28 april t/m 7 mei 2013 in de galerie op de Ropsterwei 14. Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

2013 Bron: Doarpsskille; Bedrijf in Beeld

© Tekst: Pieter J. Hoogland © Foto voorblad: Annie Bremer
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’sDocumenten



  • Disclaimer