Boate' Hoeke - De foto's-2


Boate' Hoeke - De foto's-2
©: RT

Boate’ Hoeke, 1923. 
Er is veel belangstelling voor de fotograaf, immers toen geen alledaags verschijnsel. Tot in de richtingaanwijzer werd geklommen om alles goed te kunnen zien. 
Het huis links was van de slagerij van Tjeerd Holwerda, waarschijnlijk staat hij zelf pontificaal in zijn witte slagerskleren op de foto. 
Het huis op de achtergrond is in 1910 gebouwd voor Bearn Idses Heeringa en in 1920 bestemd tot pastorie van de gereformeerde gemeente en als zodanig tot 1999 in gebruik. Het beroemde hek ontbreekt nog (of is niet te zien) en de sloot is ook niet goed te zien zoals op later foto’s. 
Nog net is rechts de in 1913 gebouwde boerderij te zien, enige jaren geleden weer helemaal in oude luister hersteld. De jongen links is Rense Cuperus (met vinger in de mond), later schilder aan de Griene Wei, en de jongen ernaast Doede Rijpstra.

De Boate’ Hoeke, 1930. 
Midden op het kruispunt, in een soort driehoekje, staat een gelukkig al lang verdwenen elekriciteitshokje van de PEB (Provinciaal Electriciteits Bedrijf). Ook de hoge elektriciteitspaal voor de boerderij is al lang verdwenen en vervangen door ondergrondse leidingen. 
Achter het hokje de gereformeerde pastorie, in 1920 door de kerkelijke gemeente aangekocht nadat het in 1910 door de bewoner van de achter de bomen rechts staande (onzichtbare) boerderij was gebouwd. In 1920 verhuisde hij terug naar die boerderij. 
De boerderij in het midden van de foto is gebouwd in 1913 nadat zíjn voorganger, die midden in het dorp stond, in vlammen opging. 
Aan de Mûnewei (de weg naar rechts) is verder geen bebouwing te zien. Die kwam pas ná 1930 tot stand, behalve Mûnewei 10 (gebouwd 1915) en de boerderij verderop (gebouwd in 1926).

Fietsers op de Boate’ Hoeke, na 1936.
De man met de hoge hoed is meester Willem Graeler, tussen 1936 en 1946 onderwijzer aan de christelijke school in Oosternijkerk. Hij was dicht bij huis want hij had een kosthuis aan de Mûnewei, op de boerderij nummer 4. 
De jongen rechts was ook dicht bij huis want dat is Pieter Holwerda, zoon van slager Tjeerd Holwerda die in het tweede huis aan de Ropsterwei woonde, net niet links zichtbaar. 
In het eerste huis dat vanaf links op de foto te zien is, woont nu Jappie Poutsma. 
Daar achter is het hoge dak van de gereformeerde kerk nog zichtbaar.
In het boerderijtje naast het eerste huis, jarenlang bewoond door Harm en Nynke Dijkstra, woont nu Pieter Postma. 
De schuur bij de boerderij rechts is afgebroken en vervangen door een schilderswinkel, daarna een schoonheidssalon. 
Het water rechts is de gracht die voorheen om de gereformeerde pastorie liep en is inmiddels gedempt. 
De jongen links is Minne Eelkema en zijn kleine broertje Yme Eelkema staat iets achter hem. Mooi is ook de elektriciteitspaal, stammend uit een tijd toen alle elektrice leidingen nog bovengronds liepen.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s