Buorfinne


Buorfinne
©: RT, foto 2007

Het land tussen De Lyts Ein-De Buorren-Grienewei wordt al in 1700 de Buyrfenne genoemd, groot 15 pondemaat. Het was dus een ‘fenne’, grasland, door ‘de armen aldaar’ gebruikt om een koe op te laten grazen. De kerk was eigenaar van 36 pondemaat land waarvan de burefenne een deel was. Eigenlijk was het hele dorp gezamenlijk eigenaar want de naam zegt het al, het was ‘een fenne van de buren’. Waarschijnlijk was deze fenne al veel eerder in gebruik bij de armen van het dorp want in 1580 was er sprake van 9 ‘schamel ruters’ die om ‘gods wil’, dus gratis, gebruik maakten van een ‘kogars’ land: genoeg land om een koe het hele jaar van gras of hooi te voorzien.

Heel lang bleef de burefenne onbebouwd, alleen in het meest zuidelijke puntje werden rond 1800 drie huizen gebouwd wat de naam Trijehuzen opleverde. Het noordelijke deel was in 1832 wel bebouwd, meest door arbeiderswoningen,  gelegen aan De Buorren. Na de oorlog was er overal woningnood, ook in Easternijtsjerk. Het idee ontstond om de aloude burefenne te gaan bebouwen. Na 1900 was er al een gedeelte van de burefenne afgesnoept door bebouwing aan De Lyts Ein, nu werd er een hele straat aangelegd: De Buorfinne. In 1946 was de dubbelewoning Buorfinne 20/22 het eerste gebouw aan de nieuwe straat, de boerderij Buorfinne 1 volgde een jaar later. Rond 1960 werden er nog een aantal bungalows aan deze straat gebouwd waarmee alle ruimte door woningen was ingenomen.

In het spraakgebruik ontstonden er toen twee straatnamen: de Buorfinne en de Lytse Buorfinne. Aan de Lytse Buorfinne (nummers 28-36) staan de huizen eigenlijk aan de achterkant van De Buorren, maar ze behoren wel tot de Buorfinne. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de rest van de oude burefenne stukje bij beetje volgebouwd. Deze straat kreeg de naam Nijbuorren mee, een nieuwe buurt dus.

Buorfinne, 1953.
De ‘burefenne’ was voor 1700 en misschien al in de roomse tijd een stuk land in het bezit van de kerk waar ‘schamele ruters’(arme mensen) gratis een koe, een schaap of een geit mochten weiden. Na 1900 werd er zo nu en dan een stukje afgehaald om huizen op te bouwen, de kerk kreeg daarvoor elk jaar grondpacht. Eerst aan de zuidkant (De Lyts Ein) en na de oorlog ook aan de oostkant waar de gemeente deze straat aanlegde, met de toepasselijke naam De Buorfinne. De boerderij links is van 1947, terwijl meerdere huizen aan de rechterkant in 1946 werden gebouwd. Links is de sloot nog te zien die in 1946 als afscheiding werd gegraven. Naderhand is deze sloot gedempt waarna eind jaren zestig aan deze kant van de straat zogenaamde ‘bungalows’ werden gebouwd. De populieren langs de sloot zijn een aantal jaren geleden vervangen door jongere boompjes.

© Tekst: Erthee © Foto voorblad: RT, foto 2007
Lês mear

Relatearre ynformaasje


OnderwerpenFoto’s