De Terp
Een terp is een door mensen opgeworpen hoogte om beschermd te zijn tegen het hoge water van de zee bij vloed. In Groningen noemt men dat een wierde, terug te vinden in namen als Bollingwier, Nijewier en Mitselwier. Toch is deze betekenis hier niet van toepassing, immers Easternijtsjerk kon pas na de terpentijd ontstaan toen de ‘baai’ van de rivier de Peazens door dijken werd bedwongen en helemaal toen de Waddenzeedijk tussen Nes en Eanjum werd aangelegd omstreeks 1200.
Waarom dan toch een straatnaam De Terp? Waarschijnlijk is die naam afgeleid van een stuk land dat vanouds gelegen was tussen de Foeke Sjoerdsstrjitte, De Buorren en de Langgrousterwei en de naam ‘de turp’ droeg. Dat stuk land is al lang verdwenen door bebouwing, maar de naam is niet vergeten, ook al omdat de Foeke Sjoerdsstrjitte wel ‘de terp’ werd genoemd. Ouderen mensen zeggen nog wel eens dat iemand ‘op de terp woont’, waar men de Foeke Sjoerdsstrjitte bedoelt. Omdat een terp een hoog gelegen en veilige plek biedt aan alle mensen is voor het dorpshuis ook als naam ‘De Terp’ gekozen, een dubbele betekenis dus.
Hoe kort deze straat ook is, toch hebben er belangrijke gebouwen gestaan. Van 1959 tot 1985 stond hier, op twee verschillende plaatsen, een kleuterschool met de mooie naam ‘Blier Begjin’. Na de fusie met de lagere school gingen beide scholen verder als basisschool in het gebouw van de Foeke Sjoerds Skoalle. Een ander belangrijk gebouw was het doktershuis, eerst van het bouwjaar 1853 tot 1873 en later nog eens van 1934 tot 1939. In de tussentijd was dit huis ook nog een aantal jaren pastorie van de Gereformeerde Kerk van Oosternijkerk. De toegang tot deze woning was destijds trouwens niet aan De Terp, maar via een lange oprit naar de Langgrousterwei.
Wel een belangrijke straat dus, ook al was het toentertijd meer een modderreed langs een sloot. De kinderen die naar de school gingen, liepen hier ook langs en belandden tijdens het spelen wel eens ‘te water’! Dit smalle pad werd ook gebruikt als ‘lykpaad’ omdat alle begrafenissen op weg naar het kerkhof hierlangs kwamen.