Hervormde Pastorie - De foto's
Hervormde Pastorie, 1932.
Op deze plaats moet honderden jaren een pastorie hebben gestaan. Misschien in de tijd vóór de Reformatie maar vrijwel zeker vanaf 1700 en helemaal zeker vanaf 1794 als de -bestaande- oude pastorie wordt afgebroken en een nieuwe wordt opgebouwd.
Na 1900 vertoont dat gebouw steeds meer gebreken en houdt dat het benoemen van nieuwe predikanten tegen. Daarom wordt er in 1912 besloten het oude gebouw af te breken en een nieuwe pastorie op te bouwen waarin in 1913 de nieuw benoemde predikant komt wonen.
Dominee Pieper was één van die predikanten. Hij was bijzonder trots op de pastorietuin. Hij liet verschillende planten aanrukken en had een tropische kas achter in de tuin. Het prieeltje vóór in de tuin moet ook zijn idee zijn geweest. Op de foto hiernaast zien we zijn zoon Willem bezig met de verzorging van de planten dmv een fles met vergif? die hij op zijn rug draagt.
Het robuuste hek is hier nog aanwezig maar zal later nog jarenlang gebruikt worden bij het verenigingsgebou in de Foeke Sjoerdsstrjitte. Een heg verving het hek als afscheiding.
De gracht vóór de pastorie wordt gedempt, de gracht ernaast zal nog tot 1919 open blijven. De tuin om de pastorie was destijds veel groter en liep tot áchter het in 1957 opgerichte bankgebouw. Tot 1984 is het gebouw als pastorie in gebruik gebleven.
Hoek De Lyts Ein – De Buorren vanaf het kerkhof gezien, 1955.
Bijzondere foto, genomen vanaf een bijzondere plek: het kerkhof rond de Sint Cecilia.
Op het kerkhof zijn links en rechts heggen te zien, die zijn intussen verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen muurtjes met daarop een hek van spijlen. Aan de overkant van de weg was er ook nog een heg rondom de tuin van de hervormde pastorie, nu is daar ook een hek met spijlen.
Onder de A-paal, de elektrische leidingen liepen nog niet onder de grond zoals nu, is een bankje te zien met twee (oudere?) heren. Tegen de muur om het kerkhof stond er ook eentje, afhankelijk van de zon kon een keuze gemaakt worden.
De tuin van de pastorie staat nog vol struiken, de twee prachtige hoge bomen van nu zijn nog niet goed herkenbaar. De Rabobank was er nog niet (gebouwd in 1957) dus was de pastorietuin veel groter, ook de prachtige rode beuk (echt een ‘monumentale’ boom die het behouden waard is!) stond nog op het terrein van de pastorie.
Het prieeltje herinnert aan het laatste oorlogsjaar toen op 16 januari 1945 Foppe Hendriks Heeringa daarin door de Duitsers werd opgesloten. Intussen werd de pastorie overhoop gehaald op zoek naar onderduikers. Onderduiker Tjeerd Tilkema werd niet gevonden, maar zijn schuilplek wel. Daarom werd dominee Cnossen ook opgepakt en samen met Foppe Heeringa op een overvalwagen afgevoerd naar het Blokhuis in Leeuwarden.