Tilkema Transport


Tilkema Transport
©: Reinder Tolsma

De bakermat van het bedrijf Tilkema Transport ligt in Oosternijkerk.

In 1912 was het Douwe Tilkema sr. (turfschipper en veerijder) die begint met het transportbedrijf in Easternijtsjerk. Het vervoer over de weg ging eerst met paard en wagen om veelal agrarische goederen zoals aardappelen en bieten te vervoeren. Tilkema begon het bedrijf aan de Langgrousterwei, later op De Lyts Ein.

In 1925 werd de eerste auto (T-FORD) aangeschaft. Door samenwerking met anderen wordt na enige tijd de naam V.T.B. (Verenigde Transport- Bedrijven). Deze samenwerking werd in 1957 beëindigd.

In 1958 verhuist Tilkema naar Burgum, waar een bedrijf wordt overgenomen, de naam wordt dan veranderd in Tilkema Transport en de zonen van Douwe Tilkema vormen de directie; Pieter, Tjeerd en Freerk Tilkema.
Ze hebben dan drie auto's en vier man personeel.
Een vergelijking ( in 1979 waren dit: 20 vrachtwagens, 26 man personeel en 417 ton laadvermogen).

Eén van de hoogtepunten van het bedrijf was wel het meehelpen aan de drooglegging van de Lauwerszee. In 1962 werden ze gevraagd mee te werken en de opdracht werd in 1969 voltooid.

Vanaf 1964/65 kreeg het bedrijf internationale vervoer. 

In 1973 wordt de naam veranderd in Tiltrans B.V. 

Over het allereerste -gemotoriseerde- begin van Tilkema bestaat nog een leuke anekdote die we hieronder weergeven.

Ferhaaltsje fan Gjerryt Elzinga
Over het ontstaan van het transportbedrijf van de Tilkema’s weet ik nog het volgende verhaal te vertellen. Uit de hand van mijn grootmoeder Gerritje Elzinga-Jousma.

Het was voor de oorlog misschien tussen 1925 en 1930 toen Douwe Tilkema nog met paard en wagen vee vervoerde naar de veemarkt in Leeuwarden
Onderweg verwisselden ze de paarden bij Sybrandahuis waarna ze verder reden tot waar nu de E-10 is, daar verwisselden ze de paarden nog een keer en reden door naar de veemarkt.
In de herfst en winter was het kou lijden op de wagen.
Nu gebeurde het op een (zeer) koude herfstdag in Hantumhuizen dat Douwe een fles Beerenburg bij zich had om zo nu en dan een slokje Beerenburg op te drinken, om warm te blijven.
Dat merkte een veehandelaar bij het inladen van een koe op de wagen.
Hij zei: ‘Douwe, als je die fles thuis laat en wij kooplui zamelen geld in voor een vrachtauto dan spaar jij levensjaren en onze koeien komen beter op de veemarkt. Wat zeg je ervan?’ 
Dit was niet voor dovemansoren oren gesproken. 
Zo kwam het transportbedrijf tot stand.
Een rijbewijs had je gauw, bijv. in Paesens was een rijexamen afnemer
In het kort Beppe’s verhaal.

© Tekst: Annie Meinema van der Mossel © Foto voorblad: Reinder Tolsma
Lees meer